Loutkový premiér Sobotka a Babiš, který ho drtí. Zkušený novinář už pohřbívá šéfa ČSSD, protože...

07.04.2014 10:25

Petr Kolář ve svém textu pro časopis Týden komentuje přestřelky mezi ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) a sociálnědemokratickým premiérem Bohuslavem Sobotkou. Kolář nastiňuje možné scénáře pro Sobotku. Ani jeden z nich přitom není pro šéfa ČSSD příznivý.

Loutkový premiér Sobotka a Babiš, který ho drtí. Zkušený novinář už pohřbívá šéfa ČSSD, protože...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš, Věra Jourová a Bohuslav Sobotka

Anketa

Co soudíte o skandálu kolem privatizace OKD ve vztahu k premiéru Sobotkovi?

hlasovalo: 8046 lidí

Z vyjádření šéfa hnutí ANO a zároveň ministra financí Andreje Babiše na adresu sociálních demokratů a jejich šéfa Bohuslava Sobotky dlouholetý politický žurnalista Petr Kolář vyvozuje, že Babiš dělá vše pro to, aby jeho vládní partner už nebyl koaličním. Minimálně ne v tomto složení a se Sobotkou v čele.

Mezi Babišem a Sobotkou vypukl spor, přičemž šéf hnutí ANO drží podle novináře všechny trumfy. „Řečeno vojenskou terminologií: Podařilo se mu vnutit protivníkovi bojiště (zdravotnictví, údajné plýtvání penězi a nově i pro Sobotku velice citlivou kauzu OKD), uzavřel pakt s mocným spojencem (prezidentem Milošem Zemanem). Obsazením Ministerstva financí získal přístup k citlivým informacím a i díky vlastnictví části médií Sobotku ostřeluje těžkou artilerií," píše Kolář.

K tomu všemu má prý Babiš mistrně zvládnutou propagandu, preference ANO letí nahoru, zatímco ČSSD od voleb spíše ztrácí. „Bohuslav Sobotka se tak ocitá v čím dále hlubší defenzivě a zjevně neví, co si s Babišovým agresivním stylem počít," konstatuje Kolář.

Všechny možné varianty jsou Babišovi nakloněny

Babiš má ještě další výhodu, jak píše Kolář. Bohuslavu Sobotkovi totiž pro pokračování jeho politické kariéry nezbývá než udržet status quo. Babiš má naproti tomu hned několik variant, přičemž všechny jsou výhodné.

První variantou je, že Sobotka spolkne všechny „ropuchy" a bude loutkovým premiérem, zatímco vládu bude řídit Babiš. Tím by ale mohla narůstat vnitrostranická opozice ministerského předsedy, čímž by byl otevřen prostor pro variantu číslo dvě, tedy že se někdo pokusí předsedu strany i premiéra vyměnit.

Navíc je tu prezident, který má podle redaktora Týdne k Babišovi čím dál blíž. Ten by po Sobotkově pádu mohl premiérem jmenovat právě jeho. Pokud by se pak ČSSD chtěla vrhnout do předčasných voleb, s velkou pravděpodobností by ji hnutí ANO zcela převálcovalo. „Vzhledem k žalostnému stavu dnešní ODS i TOP 09 by notně posílili komunisté a další nesystémové strany. S těmi všemi by se premiér Andrej Babiš jistě snadno domluvil. A Zeman by mu ještě zatleskal," uzavírá Petr Kolář pro časopis Týden.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…