Macron začal nadávat. A Maďarsko dalo Bruselu podmínku. Nebude se líbit

20.07.2020 9:34

Nevím, proč nizozemský premiér nenávidí mě nebo Maďarsko, pronesl na jednání lídrů EU maďarský předseda vlády Viktor Orbán. Předložil požadavek spojený se článkem 7 Smlouvy o Evropské unii, který se zabývá zachováním evropských hodnot. Francouzský prezident Emmanuel Macron bouchl do stolu. Zdá se, že politikům začínají téct nervy. A přitom se v těchto dnech možná nehraje o nic menšího než o zachování celé EU.

Macron začal nadávat. A Maďarsko dalo Bruselu podmínku. Nebude se líbit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Viktor Orbán

V pondělí ráno započal už čtvrtý den hádek premiérů a prezidentů členských zemí EU o to, jak má vypadat finanční pomoc státům postiženým koronavirovou krizí. Úterní MF Dnes hodnotí summit slovy, že EU nezachraňuje jednotlivé státy, ale rovnou samu sebe. A jde to ztuha.

Anketa

Který z okolních šéfů vlád je nejlepší?

2%
94%
hlasovalo: 20205 lidí

Šetřivá čtyřka – Rakousko, Dánsko, Nizozemí a Švédsko – již dlouho opakuje, že chce rozdělovat méně peněz a přísněji kontrolovat, na co půjdou. K této skupině se přidalo také Finsko. Šetřivé státy mají velký problém s tím, že by se měla zadlužit celá EU a rovnou na 30 let dopředu.

Maďarský premiér Viktor Orbán tvrdí, že hlavním viníkem pomalého jednání je nizozemský Mark Rutte, který volá po tom, aby si EU počínala ekonomicky zodpovědně a prohlašuje, že poskytování finanční pomoci má být napříště spojeno s dodržováním zásad právního státu.

Orbán tento požadavek chápe jako útok proti Maďarsku, protože nizozemský premiér Mark Rutte ještě před začátkem summitu vyjádřil znepokojení nad politickou situací v Maďarsku a v Polsku.

Anketa

Je Miroslav Kalousek zábavný politik?

7%
93%
hlasovalo: 12946 lidí

Neznám důvod, proč nizozemský premiér nenávidí mě nebo Maďarsko, ale útočí velmi tvrdě,“ řekl maďarský předseda vlády novinářům. Jeho slova přinesla agentura Reuters. Orbán prý nechce ukazovat prstem na viníka pomalých jednání, ale tentokrát mu nezbývá než za brzdu označit nizozemského premiéra Rutteho.

Podle Orbána je to, co se teď děje na summitu podivné. „Protože všichni evropští lídři se shodnou na tom, že zásady právního státu je třeba dodržovat.“ A pokud tyto zásady někdo dodržovat nechce, měl by z EU vystoupit. Dodržování zásad právního státu by se podle Orbána nemělo používat jako bič při rozdělování peněz.

Proti Maďarsku bylo před dvěma lety zahájeno řízení EU podle článku 7 Smlouvy o Evropské unii. Vláda Viktora Orbána čelila krtice, že svým jednáním postupuje v rozporu s evropskými hodnotami, protože omezuje prostor pro svobodná média.

Maďarský kabinet na jednání o finanční pomoci v době pokoronavirové přišel s požadavkem, že Maďarsko může francouzsko-německý návrh na rozdělení 750 miliard euro podpořit, ale pod jednou podmínkou. Řízení proti Maďarsku zahájené na základě článku 7 bude zastaveno. V tomto požadavku budapešťskou vládu plně podpořil tamní parlament.

Maďarský a nizozemský premiér však nejsou jedinými politickými hráči, kteří o sobě dávají vědět. Podle ČTK dochází trpělivost i francouzskému prezidentovi Emmanuelu Macronovi, který v jednu chvíli udeřil pěstí do stolu, neboť ho rozčílilo, že se jednání zatím nehýbou z místa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…