Mám fenomenální daňový plán, oznámil Trump. Už teď se dá odhadnout, o co půjde

11.02.2017 15:20

45. prezident USA Donald Trump oznámil, že má připravený „fenomenální daňový plán“. Prozatím však neprozradil žádné podrobnosti, protože o detailech se ještě jedná. Stejnou odpověď sdělil novinářům mluvčí Bílého domu Sean Spicer, když novináři chtěli slyšet podrobnosti. Přesto lze již dnes odhadnout, na čem bude chtít Trump svou reformu stavět.

Mám fenomenální daňový plán, oznámil Trump. Už teď se dá odhadnout, o co půjde
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vosková figurína Donalda Trumpa

Donald Trump oznámil, že během několika týdnů představí plán své fenomenální daňové reformy. Zvědavci by prý měli vydržet ještě dva až tři týdny, píše s odkazem na zprávy z Bílého domu agentura Bloomberg. Chystají se prý největší změny amerického dańového systému od roku 1986.

Celou zprávu naleznete zde

Během společné tiskové konference s japonským premiérem Šinzó Abem Trump prohlásil, že o chystaných změnách v daňovém systému debatuje s politiky v Kongresu – jak ve Sněmovně reprezentantů, tak v Senátu –, ale ani od nich novináři nezískali bližší informace. Vše je prý zatím ve stavu vyjednávání.

Dá se počítat s tím, že Trump upraví daně jak právnickým, tak fyzickým osobám. U daní fyzických osob možná dojde k seškrtání sedmi daňových sazeb na pouhé tři. Celková daňová zátěž by mohla klesnout ze stávajících 39,6 procenta u fyzických osob na 33 procent. Naproti tomu by mohl zavést cla na zboží dovážené do USA, aby zvýhodnil domácí podnikatele.  

Na nižší daně se podle všeho mohou těšit i firmy. Už v předvolební kampani totiž Trump sliboval, že se pokusí americké společnosti přimět, aby přesunuly své oficiální sídlo zpět domů a odváděly daně v USA, nikoli tam, kde je to pro společnosti zrovna nejvýhodnější.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …