Měli bychom přivítat každého člověka, který se s Českou republikou chce svázat, rozmáchl se Horáček u Tvarůžkové

06.12.2017 19:43

Textař a antropolog Michal Horáček je dalším z řady prezidentských kandidátů, kteří dostali prostor v Interview ČT24. Moderátorce Zuzaně Tvarůžkové prozradil, že nemá ambici a sílu spojovat a sjednocovat společnost. Zato má za cíl zvedat Čechům, Moravanům a Slezanům sebevědomí. V pořadu vysvětlil, jak by to dělal. Zmínil také Klausovu pohromu, která na nás na všechny dopadla.

Měli bychom přivítat každého člověka, který se s Českou republikou chce svázat, rozmáchl se Horáček u Tvarůžkové
Foto: Vít Hassan
Popisek: Producent Michal Horáček na Národní třídě

V první řadě by si občané měli položit jednu otázku. „Chcete dalšího kariéristu navázaného na podnikatele a různé politické figury, nebo někoho nezávislého? Vyberte si,“ otevřel rozhovor Horáček.  

Pokud by si občané vybrali jeho, Horáček by se pokusil zvednout národu sebedůvěru. „Já už rok a půl jezdím po celé zemi, tak vidím, jak jsme šikovní a pracovití, ale něco nám chybí. Chybí nám sebedůvěra,“ upozornil Ovčáček. Jak by tuto sebedůvěru národu pozvedal? „Tím, že bych poukazoval na lidi, kteří nás mohou inspirovat.“

„Ale já nejsem ten, kdo si klade za cíl spojovat a sjednocovat společnost na sílu. Já jsem zažil tu společnost, kde všichni museli povinně mluvit jedním hlasem, a já to nechci,“ zdůraznil.

Český zákon říká, že prezident může navštívit každé jednání sněmovny, a pokud na tomto jednání požádá, je mu uděleno slovo. Jako hlava státu by tedy poslance navštěvoval a například by na ně apeloval, aby zvedli platy pracovníkům v sociálních službách, kteří se starají o své hendikepované spoluobčany, ale berou za to platy na úrovni almužny.

Kromě toho by se prezident měl starat o to, aby vláda podporovala české firmy vyrábějící produkty s přidanou hodnotou. Musíme podpořit firmy, které chtějí vymýšlet patenty právě tady, musíme podporovat inovace.

Ani to samo o sobě však nebude stačit. Horáček má za to, že bychom na našem území měli přivítat každého člověka, který chce svázat svůj osud s Českou republikou. To se týká i ekonomických migrantů, kteří u nás chtějí pracovat, ať už jde o Ukrajince, kteří u nás dnes pracují jako lékaři či zdravotní sestry, nebo některé obyvatele Balkánu, které jsme přijímali už v 90. letech minulého století.

To však neznamená, že by Horáček schvaloval systém kvót na přerozdělování uprchlíků. „To nejhorší, co jsme mohli udělat, to byl systém kvót, to byla úplná pitomost. Ty lidi, když už sem přijdou, tak zase odejdou, protože oni nechtěli do Humpolce, oni chtějí do Hamburku,“ podotkl.

„Souhlasíte s účastí našich vojáků v zahraničních misích?“ zeptala se v jednu chvíli Tvarůžková. „Rozhodně ano, protože vojáci v těch misích mají dobrou pověst,“ odvětil Horáček. Bezpečnost těchto misí je zajišťována i na těchto misích. Naši bezpečnost zajišťuje také členství České republiky v NATO. „Já jsem vlastenec a bezpečnost České republiky považuji za zásadní,“ zdůraznil host. Proto také vstup České republiky do Severoatlantické aliance v roce 1999 přivítal.

Jako občan by Horáček nikdy nevolil komunisty a jako prezident by měl obrovský problém jmenovat trestně stíhaného člověka. „Ale už jsem taky řekl, že se to nevztahuje na člověka, který nebyl pravomocně odsouzen, takže kdyby na tom politici trvali, tak bych takového politika jmenoval,“ uvedl Horáček.   

Pár slov padlo také k vyhlašování amnestií. Horáček by amnestii neudělil. „Vím, že Klausova amnestie byla jednou z největších pohrom, která nás postihla, protože jak se může cítit člověk, který dodržuje pravidla, ale vidí člověka, který pravidla nedodržel a byl omilostněn?“ kroutil hlavou nespokojeně Horáček.   

Než pořad skončil, vzala si ještě jednou slovo Tvarůžková a oznámila divákům, že současný prezident Zeman odmítl předstoupit před kamery. „Já bych ještě ráda doplnila, že posledním pozvaným hostem byl prezident Miloš Zeman, ale pozvání České televize nepřijal,“ uvedla dáma.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…