Ministr a někdejší kněz Herman sdělil, co by udělal, kdyby mu přišli souložit do kostela

30.12.2014 11:40

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) se vžil do role kněze, kterému přišly do kostela souložit ženy. Podobně jako se o to pokoušely členky ruské skupiny Pussy Riot. A co by udělal? Snažil by se jim vysvětlit, že pro zmíněné aktivity není kostel tím nejlepším místem. Uvedl to v odpovědi na jednu z otázek čtenářů ParlamentníchListů.cz.

Ministr a někdejší kněz Herman sdělil, co by udělal, kdyby mu přišli souložit do kostela
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

Čtenáře ParlamentníchListů.cz zajímalo, zda ministr kultury zažil někdy v minulosti tak intenzivní a kontinuální kritiku prezidenta ČR kvůli jeho výrokům. „Například pan Klaus podle mého zprivatizoval zemi, načež se stal prezidentem, ale Zeman je kritizován kvůli kritice žen, které souložily v pravoslavném chrámu. Alespoň se o to pokoušely. Co byste dělal v případě, že by přišly toto učinit do kostela, kde byste byl knězem?“ otázal se Hermana.

Lidovecký ministr mu na to odvětil, že prezident republiky je prvním ústavním činitelem naší země. A že jako každý politik i prezident musí počítat se zvýšeným zájmem, ale i kritikou na svou osobu a výroky. „Kdybych se, čistě teoreticky, ocitl v situaci, kterou ve svém dotazu popisujete, snažil bych se dotyčným osobám vysvětlit, že pro zmíněné aktivity není kostel tím nejlepším místem,“ uvedl.

Rusko rozbíjí svého souseda

Další čtenář se Hermana optal, zda schvaluje neústavní převraty, jaký byl ten v Kyjevě, a nasazení armády proti politicky oponentním oblastem i následné používání těžkých zbraní proti městům na východní Ukrajině. „Neschvaluji žádné neústavní převraty, pokud jde o demokratické země a demokratické ústavy. V případě Ukrajiny, kterou jste si vzal jako příklad, tomu ale bylo jinak,“ míní Herman. Prezidenta Janukovyče podle něj sesadil parlament, který byl zvolen ve volbách.

„Pokud jde o dění na východní Ukrajině, jde o tragickou událost, na které se projevuje všechno zlo každé občanské války. Ukrajina ovšem brání svoji územní celistvost, která byla narušena protiprávní invazí ruských vojsk na Krym a okupací tohoto území a jeho odtržením od Ukrajiny,“ vysvětloval ministr kultury s tím, že na východě Ukrajiny působí nejen separatisté podporovaní Moskvou, ale také ruští vojáci a těžká výzbroj pocházející z Ruska. „Celý konflikt, při kterém trpí civilní obyvatelstvo, je samozřejmě smutná záležitost a je třeba, aby byl co nejdříve zastaven. Je ale třeba, aby Rusko přestalo porušovat mezinárodní právo a rozbíjet území svého západního souseda a vyvíjet celosvětovou lživou propagandu,“ má jasno.

Člověče, vy se mi snad zdáte ve snu...

A Hermanovi přišly i otázky, týkající se prvního polistopadového prezidenta Václava Havla. „Nemohl byste jako věrný soukmenovec Václava Havla navrhnout výměnu sv. Václava na Václavském náměstí za našeho nejpopulárnějšího prezidenta? Myslím, že by si to zasloužil, svatý Václav toho pro tuto zemi neudělal tolik jako Václav Havel. Národ bude zajisté nadšen,“ optal se čtenář podepsaný jako B. Fürst. „Jsem rád, že oba Václavové jsou teď na Václaváku hezky za sebou a mluví k nám každý po svém, ale nehádají se :-)“ odpověděl ministr kultury, načež se dal do formulování odpovědi na kousavý komentář jednoho ze čtenářů ParlamentníchListů.cz, kterému se nezdál Hermanův výrok o Havlovi.

„Člověče, vy se mi snad zdáte ve snu za Váš výrok o Havlovi: Pro své názory dokázal přinášet i osobní oběti. Představte si český národ, který by měl 10 milionů Havlů. Byl hezký? Byl vzdělaný? Byl pracovitý? Přeji vám hodně úspěchů v novém roce, ale u mne byl Havel něco jiného než u vás. Vrána k vráně sedá,“ napsal lidoveckému ministrovi.

Ten se ovšem nenechal rozhodit. „Vidíte, je fajn, že lidé různých názorů si mohou své názory svobodně vyměňovat, v něčem spolu souhlasit, v něčem nesouhlasit, ale jsme rádi, že žijeme ve svobodné zemi, kde je to úplně normální. A za to právě vděčíme Václavu Havlovi,“ napsal tazateli.

Plné znění otázek a odpovědí ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luš

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…