Mučení vězňů USA, americký mikročip v hlavě Bělobrádka a lži v ČT. Zajímavé vystoupení ministra Hermana, místopředsedy vlády a Veleby

15.12.2014 16:17

Pavel Bělobrádek a Jan Veleba. Tyto dva politiky, byť vedou dvě různé politické strany, spojuje jedna věc. Pravidelně na svém profilu na serveru ParlamentníListy.cz odpovídají jeho čtenářům na jimi položené dotazy. V posledních hodinách tak učinili hned v několika případech.

Mučení vězňů USA, americký mikročip v hlavě Bělobrádka a lži v ČT. Zajímavé vystoupení ministra Hermana, místopředsedy vlády a Veleby
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Pavel Bělobrádek

Anketa

Považujete za svou morální povinnost přijmout do ČR uprchlíky ze Sýrie, Afriky či odjinud, kde je bída nebo se tam válčí?

43%
57%
hlasovalo: 22598 lidí

Bělobrádek odpověděl i na poněkud provokativní dotaz čtenáře, který má dojem, že lidovecký ministr zemědělství Marian Jurečka je nakloněn spíše šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi. „Z jeho vyjádření i činů se mi zdá, že v případě jakéhokoli rozkolu uvnitř KDU-ČSL by se jistě přiklonil na stranu pana Babiše,“ obává se čtenář. Předseda lidové strany to ale tak nevidí: „Pan ministr Jurečka pracuje oddán České republice a jejím zájmům, Ústavě a programu KDU-ČSL. Nechápu, co má být naklonění se k A. Babišovi. To je náš politický konkurent,“ uvedl.

Zařadili jste církve daleko před šmejdy

Autora dalšího dotazu evidentně rozhořčila lidovecká politika, podporující církevní restituce. „Uvědomujete si, že jste církevními restitucemi zařadili církve daleko před šmejdy? Ti okradli důchodce o desítky milionů. Církve všechny občany o desítky miliard,“ nebral si čtenář servítky. Bělobrádek neváhal a napsal odpověď i na tento ostrý dotaz: „To se zeptejte důchodců v hospicích, používajících ošetřovatelskou péči, a další z církví zřizovaných sociálních a zdravotních služeb. Co bylo UKRADENO KOMUNISTY, MÁ BÝT VRÁCENO. NAOPAK, DOJDE K ODLUCE STÁTU A CÍRKVÍ A UŽ SE JIM NIC PLATIT NEBUDE, POJEDOU SI ZA SVÉ,“ zdůraznil svá slova lidovecký šéf tím, že je napsal velkými tiskacími písmeny.

Jak často dostáváte pokyny z ambasády USA?

Odvahu odpovědět, byť v ironické rovině, našel Bělobrádek i čtenáři, který jej osočil z toho, že se nechává řídit americkou ambasádou. „Jak často dostáváte pokyny od svého řídícího důstojníka z USA?“ Jak často docházíte na americkou ambasádu?“ ptal se čtenář. „To není potřeba. Mám v mozku mikročip a řídí mě přímo programováním :-D,“ odpověděl Bělobrádek.

Další čtenář nepřímo Bělobrádkovi vytkl, že zatímco zvedl ruku pro zvýšení svého platu, zároveň ale odmítl valorizovat sociální stipendia chudým studentům. „Copak s těmi studenty nemáte soucit? Proč nekřesťansky kážete vodu a pijete víno?“ uvedl nespokojený čtenář. Bělobrádek odpověděl takto: „Hlasovali jsme pro 0% navýšení. To neprošlo. Takže jsme nakonec hlasovali pro 2,9 %, protože pak už by bylo 14 nebo 26 %... Obávám se, že co křesťanské je a není, asi nevíte. Domnívám se, že navýšení zatím není nutné.“

Otázky i s odpověďme Pavla Bělobrádka ZDE

Redaktor mě začal poučovat o zločinnosti komunismu

Otázky směřující na šéfa Strany práv občanů, senátora Jana Velebu se týkaly především (ne)vyváženosti zpravodajství České televize. „Také jsem si několikrát e-mailem stěžoval ČT na jejich nepravdivá, zavádějící a mnohdy i vyloženě lživá zpravodajství, včetně období před rokem 1989!!! Odpovědí mi vždy bylo, že mě příslušný redaktor začal poučovat o `zločinnosti komunismu`!!!,“ posteskl si Petr Gajdáček. Veleba odpověděl, že je zaběhlé klišé, že když někomu chybí argumenty, tak vytáhne komunismus. „A když to nepomáhá, tak si pomůže lží vycucanou doslova z paty (třeba že jsem byl zemědělský tajemník OV KSČ!). Můj názor ale je, že když máte pravdu, když neuhýbáte, když svůj názor prosazujete a šíříte, že se výsledek dostaví. Někdy dřív, někdy později, ale dostaví. Tím se musíme řídit,“ uvedl Veleba.

Všechno má své majitele. I demokracie

Další dotaz směřoval k tomu, že USA drží ve svých vězeních lidi i bez obvinění, některé dokonce 12 let, a navíc je mučí, přestože se to neslučuje s demokratickými principy a zcela nepochybně se jedná o hrubé porušování lidských práv. „USA přitom moralizují druhé. Vždyť důvody k mučení se najdou vždy a trýzněná oběť se přizná k čemukoliv!“ „Rád bych řekl, že nemáte pravdu, nebo že přeháníte. To ale říct nemohu, protože pravdu máte. Položím také otázku. Kde jsou média, novináři a politici, kteří prezidenta štvali, že při návštěvě Číny neobhajoval lidská práva? Jsou zalezlí a uctivě mlčí, aby při první příležitosti znovu vyrazili. Víte, už přes 10 let říkám a bohužel se asi nemýlím – všechno má své majitele, i demokracie,“ reagoval Veleba.

Herman: Jak se má demokracie bránit, když stojí proti brutálnímu nepříteli?

Na téma mučení v amerických věznicích se na svém profilu na serveru ParlamentníListy.cz vyjádřil také ministr kultury a bývalý šéf Ústavu pro studium totalitních režimů Daniel Herman. Herman v prvé řadě poukazuje na to, že informace o mučení zveřejnila americká vláda dobrovolně. „V tom je tedy první důležitý moment, Američané zprávu zveřejnili sami a dobrovolně, není to žádný `únik` uprchlého agenta,“ zdůrazňuje.

Podle bývalého katolického kněze, který tvrdí, že je proti mučení, je ale otázkou, jak se má demokracie bránit, když stojí proti brutálnímu nepříteli. „Pokud jde o světový terorismus, který dnes představují především islamistické skupiny, jde o protivníka, který v sobě spojuje prvky armády, přičemž oficiální armádou není, a organizovaného zločinu. Představa, že by někdo z těchto lidí, kteří jsou zapleteni do hromadných vražd, dobrovolně mluvil, jsou naivní. Žádný zločinec nebude jen tak sám od sebe dobrovolně mluvit,“ napsal Herman. „Otázka jen je, jaká míra nátlaku je legitimní,“ dodává.

Daniel Herman připomíná teroristické útoky z 11. září 2001 a dodává, že by teroristé jistě zabili ještě mnohem více lidí, kdyby měli tu možnost. Právě snaha zabránit dalším podobným akcím prý vedla k rozsáhlému vyšetřování.

Není pravda, že drsná praxe k ničemu nevedla

„Přitom proti vyšetřovatelům nestáli nějací nezralí civilisté, ale zkušení teroristé a náboženští fanatici, kteří mají pocit, že nemají co ztratit. Naopak, mohou jen získat, když nepromluví. To ostatní byla jen otázka jejich výdrže,“ domnívá se Herman.

„Není pravda, že drsná praxe k ničemu nevedla, k žádným dalším útokům to nevedlo. To vede část veřejnosti k pocitu, že ani nebyly plánovány. Problém byl ovšem i v tom, že řada vyšetřovatelů byla v minulých letech propuštěna a vedení výslechů nezkušenými lidmi neznamená nic dobrého. K tomu přispěl jistě i stresový faktor, že politici tlačili na výsledky, ale jinak nikdo raději nechtěl nic vědět. Možná právě ti, kteří jsou dnes pohoršeni,“ ukazuje ministr kultury na možné pokrytectví.

Odmítl v této souvislosti srovnávání komunismu a režimu, který nyní panuje v USA. Protože okolnosti zadržování osob, které jsou podezřelé z terorismu, mohou být podle něj kritizovány nejen v cizině, jež je USA nepřátelská, „ale zcela svobodně i na území spojenců, ale také v samotných Spojených státech - a nikomu se za to nic nestalo“, tvrdí.

Zkuste si představit, že by někdo za Stalina nebo Brežněva vystoupil s kritikou Gulagu

„Ostatně třeba dnešní prezident Barack Obama kritizoval praxi držení zajatců na Guantánamu a stal se prezidentem. Zkuste si představit, že by v době Stalinovy nebo Brežněvovy vlády někdo vystoupil s kritikou Gulagu. Nejen, že by se nestal hlavou SSSR, nýbrž by skončil přesně v tom zařízení, které kritizoval,“ napsal Herman.

Někteří lidé mají podle něj nyní tendenci tvrdit, že oba systémy jsou stejné. „Buď tedy nejsou informováni, nebo to dělají schválně, s čímž se mnoho nadělat nedá,“ míní Herman.

Kdyby na místě ministra obrany seděl někdo kompetentní...

Veleba odpověděl i čtenáři, který kritizoval postup ministra obrany Martina Stropnického ohledně výbuchů ve Vrběticích. „Jak může p. Stropnický jako herec zastávat ministra obrany,“ ptal se čtenář, který se podepsal jako T. Palečková. „Jak vidíte paní Palečková, tak může. Dělá ministra obrany, občas si odskočí natáčet, nemá to chybu,“ odpověděl Veleba v lehké nadsázce a pokračoval: „Kdyby na jeho místě seděl kompetentní ministr, tak po prvních výbuších by byl prostor hermeticky uzavřen, zasedla by Rada obrany státu a během 24 hodin by byly zpracovány variantní plány řešení a hlavně – okamžitě by začalo vyšetřování. Takhle se čekalo až na druhý výbuch a teprve potom ráčil pan ministr i pan premiér s velkým zpožděním konat,“ uvedl Veleba.

Sundávání podobizen prezidenta zanechá na dětské duši stopy

Čtenářku Jarmilu zajímal Velebův názor na to, že někteří pedagogové dehonestují prezidenta před svými žáky například tím, že sundávají fotografie prezidenta ze zdí. Nebo že dětem rozdají červené karty a jdou s nimi demonstrovat proti prezidentovi. „Pokud se týká sundávání obrazů prezidenta v některých školách, tak to je podle mne ještě horší než ono ubohé házení vajec. To zanechá na duši dětí určitě stopy, a psychologicky rozebráno, zde se u těch nejmladších zrodí strach svobodně se vyjádřit,“ uvedl Veleba s tím, že děti budou doma slyšet něco jiného než ve škole.

Všechny otázky a odpovědi najdete zde.

„A dovedu si představit, že žáci, kteří budou mít jiný názor než `učitel sundavač`, to mohou poznat i na klasifikaci,“ obává se. Podle něj zde začíná křivení charakterů a končí demokracie.

Sobotkovi útoky na prezidenta vyhovují

Senátor odpověděl i čtenáři, který se jej zeptal na to, co brání tomu, zrušit koncesionářské poplatky, z nichž je placen provoz ČT. Veleba vysvětlil, že koncesionářské poplatky by se musely zrušit zákonem a na to není dostatek politické vůle. „Proti tomuto kroku bude určitě ODS, TOP 09 a ČSSD, ANO nevím,“ napsal Veleba. Podle něj rozhodující je ČSSD. „Otestoval jsem si proto Sobotku a písemně jsem ho vyzval, aby jako premiér konal, protože mám stejný názor jako vy, že situace je neobhajitelná,“ uvedl s tím, že Sobotka mu odpověděl nic neříkajícím dopisem. Prý si má stěžovat Radě pro rozhlasové a televizní vysílání. To ale udělal i bez jeho rady. „Pokud se ptáte, proč má takový postoj, pak odpověď je jednoduchá – útoky na prezidenta mu vyhovují, protože zeslabují jeho pozici. Takto se zkrátka chovají `malé šedé myši`,“ dodal Veleba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

8:04 Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

Rusové na Ukrajině dál postupují. Prý je to i kvůli tomu, že nejvyšší vojenský velitel ukrajinské ar…