Ministryně v ohrožení. Válková nezvládá svou práci, připouští už i ANO

05.02.2015 11:47

Ministryně spravedlnosti Helena Válková v září přiznala, že občas na ni padají „hluboké pochybnosti“, jestli nový zákon o vyšetřování závažných kauz je vůbec potřeba. Tímto výrokem se odstartovala nestabilita jejího křesla na ministertvu. Premiér Sobotka říká, že ministryně musí ve své práci zrychlit. Její kariéru komentují Lucie Kudláčková a Vojtěch Blažek v dnešních Hospodářských novinách.

Ministryně v ohrožení. Válková nezvládá svou práci, připouští už i ANO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

To, že má Válková s funkcí problémy, přiznávají i její kolegové z hnutí ANO, podle kterých nemá Válková svoje ministerstvo pevně v rukou. „Za rok ve své funkci dokázala naštvat nejen vlivné státní zástupce a některé své spolupracovníky, ale i znejistit byznys i advokáty, jak rozsáhle se bude měnit nový občanský zákoník,“ píší komentátoři Hospodářských novin. Od premiéra Bohuslava Sobotky sklidila rovněž kritiku: „Myslím, že paní Válková má teď před sebou období, kdy musí prokázat, že už je schopna velmi rychle připravovat změny zákonů, které po ní vláda chce,“ komentoval její situaci premiér.

Sama ministryně však už tři měsíce po svém zvolení nebyla nadšena z množství práce, které na ministerstvu „hoří“ a jala se to vysvětlovat novinářům. „A hodně toho podle poslanců hoří dál,“ píší komentátoři. Jmenují pak dokončení zákona o státních zástupcích, zákon, který měl zvýšit dohled nad exekutory a přísnější pravidla pro znalce – jedny z klíčových lidí, jejichž rozsudky mohou soudní pře zcela rozhodnout.

Poslanec Jan Volný pak tlumočil postoj klubu ANO: „Řešili jsme na klubu, že příprava zákonů je na náš vkus příliš pomalá,“ citují poslance komentátoři. „Je to kvůli tomu, že se na ministerstvu vyměnili klíčoví zkušení úředníci,“ citují dalšího zástupce strany ANO člena ústavně-právního výboru za TOP 09 Martina Plíška. Ten dává za příklad jednání výboru, kde poslanci našli v podkladech zákonů vážné chyby.

Předseda hnutí ANO vicepremiér Andrej Babiš o odvolání ministryně spravedlnosti Heleny Válkové zatím neuvažuje .České televizi to řekl premiér Bohuslav Sobotka. Podle něj je nyní nutné, aby ministryně řešila platy v justici.

Ještě ve středu Babiš nevylučoval, že Válkovou vymění. „Nemůžeme vyloučit jenom smrt, takže já to nechci komentovat,“ řekl novinářům na dotaz, zda neplánuje její odvolání. Jasně se za svou ministryni, o jejíž politické budoucnosti se v posledních dnech hodně mluví, nepostavil.



K zákoníku práce pak soudci jednoznačně říkají, aby poslanci brzy opravili nejkřiklavější nebo nejasné paragrafy, ale aby jinak do zákoníku v nejbliží době nijak výrazně nezasahovali.


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…