Mirku Topolánkovi hrozí soud v USA

29.01.2014 6:46

Bývalý šéf kopřivnické automobilky Tatra Ronald Adams chce za „nepravdivá prohlášení" a nactiutrhání dostat k americkému soudu expremiéra Mirka Topolánka. Nechce se totiž smířit s tím, jak se o něm před soudem, který řeší armádní nákup automobilů Tatra, vyjadřuje.

Mirku Topolánkovi hrozí soud v USA
Foto: Archiv Mirka Topolánka
Popisek: Expremiér Mirek Topolánek

„Žaloba za nactiutrhání je něco, co jsme zvažovali od počátku našeho sporu v České republice. Věděli jsme, že jak pan Barták, tak jeho přátelé včetně pana Topolánka dříve či později přijdou s takovými výroky, které nám umožní předložit posouzení případu k soudům ve Spojených státech. A oni tato očekávání naplnili," prohlásil Adams pro Lidové noviny, které o celé věci informují.

Protože dotyční údajně poškodili nejen jeho dobrou pověst, ale způsobili i obchodní újmu, bude po nich Ronald Adams žádat kompenzace v řádu milionů dolarů.

Obžalovaný Martin Barták se nechtěl vyjadřovat. Bývalý premiér za ODS Mirek Topolánek podotkl, že jeho výroky jsou obsaženy ve spisu. Četl prý operativní poznatky zpravodajských služeb a reprodukoval to, co si pamatoval. V zaznamenaném svědectví podle deníku například tvrdí, že Američané přišli s nařčením Bartáka, aby zakryli vlastní korupční jednání.

Adams hodlá svou žalobu rozšířit i na výroky, které zazněly v Brně

Americký soud, který vidí podle Adamse případ v širších souvislostech, má nyní posoudit, zda výroky obou pánů byly namístě, nebo šlo o pokusy ovlivnit soudy prostřednictvím slovních útoků na exšéfa automobilky.

Adams prý hodlá do své žaloby zahrnout i „ostrá falešná obvinění", která zazněla loni v brněnském případu. V něm byl na základě Bartákova svědectví obžalován z korupce, v roce 2009 se jej měl Američan pokusit uplatit. Soud ale Adamse na základě předložených důkazů osvobodil.

Jak Lidové noviny připomínají, bývalý kopřivnický manažer figuruje jako důležitý svědek v kauze nákupu armádních vozidel za 2,7 miliardy korun, kde Barták čelí obžalobě z korupce. Na základě Adamsovy výpovědi je zase z podvodu obžalován zbrojař Michal Smrž, který prý za úplatu sliboval schůzku s premiérem Topolánkem. Smrž i Barták obvinění odmítají, Adamsova výpověď je prý účelově křivá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…