Moravec hledal 18 miliard, na které sáhl Babiš. Bude nás to bolet, padlo o dalších letech

14.04.2019 13:42

Václav Moravec si na nedělní poledne pozval do studia tři bývalé ministry financí – Ivana Pilného, Jana Fischera a Pavla Mertlíka. Moravec debatu odstartoval zostra. Zeptal se vlády, kam se podělo 18 miliard korun, které měla k dispozici. Hosté se shodli na tom, že ekonomika zpomaluje. A až bude opravdu zle, bude nás to hodně bolet, protože se kabinet nechová zodpovědně. Pilný smetl se stolu zavedení digitální mzdy. „Když jsem byl šéfem Microsoftu...,“ spustil.

Moravec hledal 18 miliard, na které sáhl Babiš. Bude nás to bolet, padlo o dalších letech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor OVM Václav Moravec

„Kam se podělo necelých 22 miliard z privatizačního fondu? 18 miliard už kabinet Andreje Babiše rozpustil ve státních rozpočtu. Nebýt toho, tak by schodek nebyl 9 miliard,“ upozornil Moravec s tím, že by schodek byl o 18 miliard vyšší. Pravicová opozice tvrdí, že kabinet jen projídá peníze, které měly být určeny na horší časy. Pilný však rozhořčení opozice mírnil. „Já bych se příliš těmi čísly neznepokojoval, protože každý měsíc to vypadá jinak“. Rozhodně však považuje za smutné, že se jedna z dostupných kasiček vyprázdnila. „Zodpovědný ministr financí by to asi neměl dělat,“ upozornil Pilný.

Anketa

Věříte v úspěch nové pravicové strany Václava Klause?

81%
19%
hlasovalo: 16225 lidí

Jedním dechem však dodal, že ministr financí to mívá těžké, protože se musí pokusit připravit cosi jako kulatý čtverec a ustát tlak ministrů, kteří pro své resorty požadují podstatně více peněz, než dostávají.

Fischer dodal, že při sestavování vládního rozpočtu má předseda vlády a ministr financí táhnout za jeden provaz. Zpomalení ekonomiky podle něj přijde. A co by s tím dělal, kdyby byl ministrem financí? „Řekl bych si, ježišmarja, to je škoda, že už jsem něco nedělal dřív,“ pravil Fischer.

V prvé řadě je podle něj třeba zefektivnit fungování resortů. Každý resort nakupuje kupříkladu židle za různé peníze. „Nevím, jestli je správné odsunout ministerstva na okraj Prahy, ale stálo by za to uvažovat o centrální komputerizaci jednoho velkého centra tak, jak jsme to s kolegou pilným viděli třeba v jižní Koreji,“ poznamenal Fischer.   

Hrůzu v něm prý také vyvolává služební zákon, který do značné míry zabetonoval státní správu.

Mertlík konstatoval, že ekonomika zpomaluje. „Vláda věděla, že toto zpomalení musí přijít, ale nic s tím nedělala. Až přijde skutečná recese, bude nás to bolet a dluh republiky se bude razantně prohlubovat. Varování makroekonomů tady byla dlouhá léta, vlády na ně nereagovaly a teď bude muset řešit nastalou situaci. Jsou tu výdaje, které jsou zbytné,“ řekl jasně Merlík. Na prvním místě zmínil slevy na jízdné pro studenty. „To je zbytečná věc a po jejím zrušení by nikomu nechyběla,“ uvedl Mertlík. Fischer a Pilný mu dali za pravdu, slevu na jízdném pro studenty by vláda měla zrušit.

Poté Mertlík poukázal na ekonomickou situaci Německa. „To je země, která má štědrý sociální systém, populace jí stárne, ale německý rozpočet se drží v podstatně zdravějších číslech. Oni jsou schopní prakticky se stejnými penězi dokázat víc a efektivněji, než dokážeme my,“ ostřeloval vládu.

Volal po zlepšení práce státních úředníků. Mertlík má za to, že současný počet úředníků si můžeme ponechat, ale musíme je donutit lépe pracovat, aby občan nemusel jeden a ten samý papír nosit na tři až čtyři místa.   

Pilný varoval, že vláda v minulosti opravdu hodně rozdávala, zlevňovala jízdné a tak podobně, ale na tohle jednou nebudou peníze. Vláda do těchto dárků pro občany bude muset sáhnout a lidem se to nebude líbit. V tuto chvíli ale má vláda rezervy z let, kdy rozpočet končil lépe, než se předpokládalo.

Anketa

Kdo dělá nejlépe zahraniční politiku?

hlasovalo: 12527 lidí

To však neznamená, že můžeme být v klidu. V klidu být rozhodně nemůžeme. Vláda by měla začít tím, že zjednoduší zákony, včetně daňového zákona. Pilný má za to, že náš daňový systém je už tak složitý, že se v něm málokdo vyzná.

Hosté se svorně rozčilovali také nad tím, že různá opatření, ať už dárečková či škrtací, provádíme plošně. Plošně se přidává, plošně se zavádí slevy na jízdném, plošně se škrtá. Pánové mají za to, že škrtat, případně přidávat, bychom měli na konkrétních místech.

Neshodli se však v otázce zvyšování daní. Zatímco Mertlík by se nebránil zvyšování celkové daňové kvóty, Fischer a Pilný byli proti. Fischer raději doporučoval konečně zlepšit dopravní infrastrukturu a ne jen o tom mluvit, jak to vidíme už 30 let. „Jedno moje dítě cestovalo z Jindřichova Hradce do Karlových Varů. Autem je to výlet na 4,5 hodiny, vlakem je to na 8,5 hodiny. V této malé zemi. To myslím říká vše,“ vypálil Fischer.

Dalším velkým problémem je prý stárnutí populace, se kterou politici nic moc nedělají.

Mertlík volal po zavedení digitální daně. U bank nebo u mobilních operátorů mu zavedení sektorové daně smysl nedává. Nikterak by se však nebránil vyššímu progresivnímu zdanění, na jehož základě bohatší lidé mají platit podstatně vyšší daně než lidé chudší.

Pilný smetl se stolu nápad na zavedení digitální daně. „Když jsem byl šéfem (českého) Microsoftu, tak jsem tady platil naprosto minimální daně a bylo to naprosto legální. Ty firmy se tomu dokážou bránit tím, že se přesouvají do Holandska, do Irska a tak podobně. Pokud budeme zavádět digitální daň, tak to musí být uděláno globálně, protože pouze v České republice to nedává smysl, protože ty firmy se mohou přesunou třeba na Ukrajinu. Uvědomme si, že ty firmy mívají pobočky také v USA,“ upozornil host.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…