Moskva prý udržuje v zájmu boje s IS kontakty s Tálibánem

23.12.2015 21:44

Rusko udržuje v zájmu boje s Islámským státem (IS) otevřené komunikační kanály k výměně informací s afghánským Tálibánem. Ruské agentuře Interfax to řekl kremelský zmocněnec Zamir Kabulov. Zájmy Moskvy a Tálibánu se podle něj „objektivně protínají“.

Moskva prý udržuje v zájmu boje s IS kontakty s Tálibánem
Foto: lekari-bez-hranic.cz
Popisek: Nemocnice v afghánském Kundúzu po americkém bombardování

„Existují komunikační kanály, které slouží k výměně informací (mezi Ruskem a Tálibánem),“ řekl ruské agentuře Kabulov, který je zmocněncem prezidenta Vladimira Putina pro Afghánistán. „Zájmy Tálibánu se objektivně protínají s našimi,“ dodal.

Moskva chce dodávat do Afghánistánu zbraně

Rusko je podle Kabulova rovněž připraveno dodávat Afghánistánu zbraně. Bude to ale dělat „opatrně a především na komerční bázi“, prohlásil ruský diplomat.

Kabulov už počátkem prosince ruským novinářům řekl, že Moskva vyhodnocuje žádosti afghánské vlády o dodávky zbraní, „i když je zřejmé, že hlavní úkol v tomto směru připadá Spojeným státům“. Dosavadní ruské dodávky do Afghánistánu jsou podle něj „dostatečně vyčerpávající“. Žádosti z Afghánistánu se prý posuzují, „vše se odehraje po etapách,“ dodal.

Islámský stát na východě země posiluje

V Afghánistánu podle ruských médií poslední dobou sílí soupeření mezi bojovníky Tálibánu a IS. Ten své pozice posílil zejména na východě země a ovládá údajně několik okresů jižně od východoafghánského města Dželálábád. V oblasti prý operuje na 1 600 ozbrojenců, kteří přísahali věrnost IS.

Rusko aktivizaci bojů v Afghánistánu sleduje s velkým znepokojením. Moskva se obává pronikání extremistů přes postsovětské státy do Ruska a snaží se posilovat spolupráci s armádami Tádžikistánu a Kyrgyzstánu. Na základnách v obou středoasijských zemích působí stovky ruských vojáků.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…