Moudré rozhodnutí, oceňují prezidentští kandidáti rozhodnutí ÚS

04.01.2013 14:54

Prezidentští kandidáti v prvních reakcích vítají rozhodnutí Ústavního soudu, podle něhož se přímá volba prezidenta uskuteční příští týden v plánovaném termínu. Ústavní soud dnes odmítl návrh senátora a neregistrovaného prezidentského kandidáta Tomia Okamury na odklad hlasování. Vyjádření soudu též znamená, že Okamura se o hlasy voličů ucházet nebude.

Moudré rozhodnutí, oceňují prezidentští kandidáti rozhodnutí ÚS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ústavní soud

Právní úpravu přímé volby budou soudci na základě Okamurovy stížnosti dál zkoumat. Kandidáty, které oslovila ČTK, těší, že historicky první přímá volba hlavy státu nebyla zpochybněna.

"Je to dobrá zpráva pro občany naší země. Prezidentskou volbou můžeme nastartovat tolik potřebné změny české politiky," řekl někdejší úřednický premiér a jeden z favoritů volby Jan Fischer. "Považuji to za moudré rozhodnutí," uvedla lidovecká europoslankyně Zuzana Roithová.

Také prezidentský kandidát ODS Přemysl Sobotka označil za moudré rozhodnutí to, že nebyl zpochybněn termín přímé volby. "Myslím, že to by občané této země už byli malinko nervóznější, než nyní jsou. Jaký bude další osud stížnosti, už záleží jen na Ústavním soudu, ale nepředpokládám, že by to mělo ovlivnit legitimitu první přímé volby," řekl Sobotka.

Podle místopředsedy ČSSD Jiřího Dienstbiera se dalo stanovisko Ústavního soudu čekat. Míní, že každý musí rozhodnutí soudu respektovat. "Nyní už nic nebrání tomu, aby volba proběhla bez jakéhokoli zpochybňování," řekl Dienstbier.

Ústavní soudci pro zjevnou neopodstatněnost dále odmítli stížnosti Anny Kašné, Jiřího Kesnera a Petra Cibulky, kteří taktéž chtěli kandidovat na prezidenta. Okamurovou stížností se budou zabývat dál. Poprvé v historii půjdou lidé volit prezidenta 11. a 12. ledna. O hlasy voličů se v prvním kole uchází devítka kandidátů. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…