Mrazivá reportáž o covidu: Kolaps pacienta v průběhu natáčení

10.11.2020 15:55

Prezident České lékařské komory Milan Kubek od jara opakovaně varoval politiky, že musí být v boji s koronavirem dostatečně razantní. Po větší razanci volá především v podzimní druhé vlně epidemie. A varuje před možným kolapsem nemocnic. Jak vypadá nápor, se kterým se musí lékaři a sestry vyrovnávat? A co běží hlavou sestře, která bojuje o život třicetiletého covidového pacienta? Podívejte se sami.

Mrazivá reportáž o covidu: Kolaps pacienta v průběhu natáčení
Foto: pixabay.com
Popisek: Zdravotnictví, ilustrační foto

Primář z nemocnice v Náchodě Petr Štěpánek prozrazuje, že poslední dobou prožívá spolu s kolegy takřka noční můru. Když ráno dorazí do práce, poslouchá hlášení od lékařů, kteří měli službu přes noc a většinou jsou to neveselé zprávy.

 „Na jedničce nás opustil pán v osm hodin večer, tomu se prostě kompletně zhroutil oběh. Pán vedle, ten se horší, i když má remdesivir,“ uvedl jeden z doktorů v reportáži Českého rozhlasu.

Anketa

Myslíte či víte, že jste prodělali covid-19?

50%
hlasovalo: 8870 lidí
Primář Štěpánek teď odpovídá za pacienty na covidové jednotce a ve vyjádření pro veřejnoprávní rozhlas se hluboce sklonil před všemi kolegy.

„Já tam jsem proto, abych se všechno nějakým způsobem snažil ukočírovat a směřovat. Abychom se pokud možno o lidi postarali, to je moje úloha. Musím smeknout klobouk před všemi kolegy, protože si myslím, že se s tou situací pasují nadmíru statečně a skvěle,“ ocenil primář s tím, že zdravotníci už pracují na hraně svých možností.

Během reportáže zkolaboval pacient, který ještě pár minut před tím mluvil se sestřičkami. Doktor Štěpánek ho se svým týmem přivedl zpět k životu. „Těch úmrtí je samozřejmě daleko víc, dá se říci, že 50 procent takto těžkých pacientů to nezvládne. Ale pořád je tu ta druhá polovina," snažil se o alespoň trochu optimistický pohled na současnou krizi.

V ochranných oblecích je lékařům a sestrám opravdu horko. Přesto v nich musí vydržet mnoho hodin každý den. Po měsíci si prý už tak nějak zvykli. Přesto jde o velký zápřah. Dříve se jedna sestra na jednotce intenzivní péče starala o 2 pacienty, teď musí jedna sestra zvládnout péči o 4 a více pacientů. Jsou mezi nimi i lidé pod 50 let, které koronavirus ohrožuje na životě.

„Já tedy těžce nesu i lidi v ročníku mých prarodičů, ale přece jen si řeknu, že je to člověk, kterému je 80 a má leccos krásného za sebou. Ale když přijímáte padesátiletého člověka nebo třicetiletého člověka, tak je to takový strašidelný,“ prozradila sestra Michaela Mlčouchová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…