Vakcínu na covid byste chtěli? Vše jinak. Objevují se trhliny

10.11.2020 12:37

Vědecký časopis Nature obrátil svou pozornost k vakcíně proti nemoci covid-19, se kterou se pochlubily americká farmaceutická společnost Pfizer a německá společnost BioNtech. Zdá se, že je to vakcína účinná. Stále však zůstává řada otazníků. Např. jak dlouho vakcína člověka ochrání? Biolog Boris Cvek varuje, že skutečně účinná vakcína, která zatne tipec pandemii, bude k dispozici až za dlouho, např. za 2 roky.

Vakcínu na covid byste chtěli? Vše jinak. Objevují se trhliny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před pražským magistrátem probíhá registrace dobrovolníků, kteří chtějí pomoci v souvislosti s epidemií Covid-19. Více informací na pomahamepraze.cz

Společnost Pfizer oznámila úspěch. Třetí fáze klinických testů u 40 tisíc účastníků ukázala, že vakcína proti koronaviru, kterou vyvíjí, funguje. Americká firma na jejím vývoji spolupracovala s německou společností BioNtech. Podle zástupců těchto společností testy u desítek tisíc lidí ukázaly, že účinnost vakcíny činí až 90 procent.

Anketa

Věříte, že islámské radikály lze převychovat?

1%
99%
hlasovalo: 12537 lidí

Podle časopisu Nature i tak však zůstává řada otázek. Zatím není jisté, zda vakcína zafunguje opravdu u všech lidí, kteří o ni projeví zájem, a jak silnou ochranu poskytne. Zjistí se to jen tak, že se nechá naočkovat velké množství lidí, které potom budou vědci řadu týdnů až měsíců pečlivě sledovat. Nejde tady ale jen o 40 tisíc lidí, ale o podstatně větší vzorek populace, který by mohl pomoci odhalit pravdu.

Dnes totiž není jisté, zda bude vakcína fungovat stejně v případě lehkého průběhu onemocnění covid-19 a stejně i v případě středně těžkých průběhů a nakonec i u nejtěžších případů. Stejně tak dnes není jisté, zda bude vakcína fungovat stejně u dvou lidí, pokud jednomu bude 15 let a druhému 65 let. Nebo když to bude jednou černoch a podruhé běloch. To ukáže až čas.

Nad touto otázkou se zamýšlí také prezident České stomatologické komory Roman Šmucler, který by teď rád věděl, jak dlouho vlastně budeme žít v lockdownu. Bude to až do léta?

„90% účinnost je hodně, ale také je pravda, že covid je u 90 % lidí málo nebezpečný. Klíčová otázka bude, nakolik ochrání vakcína 85 let staré lidi s mnoha nemocemi. Pokud ne, musíme proočkovat desítky procent populace. Teď už neřešíme oplošťování křivky a nemocnice (vydrželo), řešíme, zda čekat v nějakém lockdownu do jara a léta na vakcínu v ČR. Možná tak uchráníme více seniorů (musí do té doby vydržet zavření, jakož i my), ale jistě poškodíme spoustu jiných věcí. Strašení v médiích nás má motivovat, abychom čekali do léta... To je těžké rozhodnutí, které se na vládách právě dělá, tlaky z obou stran jsou obrovské. Je to klíčová politika těchto dní,“ konstatoval prezident českých zubařů.

Roman Šmucler o vakcíně

Stejně tak teprve čas ukáže, zda vakcína pomůže jen danému jedinci nebo dokáže zamezit i přenosu viru z člověka na člověka.

„I když se vakcína nemusí ukázat tak efektivní, jakmile bude studie dokončena a všechny údaje budou zanalyzovány, její účinnost pravděpodobně zůstane vysoko nad 50 %,“ uvedl Eric Topol, kardiolog a ředitel Scripps Research Translational Institute v La Jolla v Kalifornii.

Další důležitá otázka zní, jak dlouho ochrana vydrží? Po celý život? Na rok? Na půl roku? Na pět let?

Publicista Boris Cvek má za to, že data, o kterých se tu mluví a která poskytnou odpovědi na uvedené klíčové otázky, budou k dispozici přibližně za dva roky.

List Wall Street Journal uvádí, že by se společnosti Pfizer a BioNtech mohly obrátit na úřady již tento měsíc a požádat o dovolení vakcínu použít skutečně plošně.

WSJ si však položil ještě jednu otázku. Kolik bude nová vakcína stát? Vývoj vakcíny proti různým nemocem totiž obyčejně trvá celé roky a stojí miliardy dolarů. Teď hned několik společností pracuje na plné obrátky a rychlost s jakou pracují, také není zadarmo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

12:50 Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

Karel Havlíček se kroutil „jako špína nad kanálem“. Šéf Pirátů Ivan Bartoš se v nedělní Partii na CN…