Na Hrad se nedostali, zbytek peněz mají dát charitě. Moc jich ale nebude

16.01.2013 21:18

Neúspěšní kandidáti na prezidenta mají podle zákona věnovat nevyužité finance na veřejně prospěšné účely. Většina z nich však zatím neví, kolik peněz to bude a jak s nimi naloží. Zbývají jim totiž například nezaplacené faktury.

Na Hrad se nedostali, zbytek peněz mají dát charitě. Moc jich ale nebude
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto

Zákon o přímé volbě ukládá neúspěšným kandidátům, aby peníze, co jim zbyly na účtech, věnovali na „sociální, zdravotní, sportovní, ekologický, kulturní nebo jinak veřejně prospěšný účel". Většina z nich však zatím neví, kolik peněz to vůbec bude.

Jediná Jana Bobošíková má jasno. "Všechno, co zbude, půjde na památník Lidice. Odhaduji ale, že nám zbude kolem pěti či sedmi tisíc," uvedla pro server Aktuálně.cz.

Přemysl Sobotka, Jiří Dienstbier a Vladimír Franz se zatím nerozhodli – neví totiž, kolik peněz zbude poté, co se zaplatí poslední faktury. "Stále docházejí faktury, takže je taková otázka předčasná. Ale samozřejmě to půjde na charitu," říká například kandidát za ODS Sobotka, který má momentálně na svém účtu kolem půl milionu korun.

Dienstbier zde má nejvíce, téměř 11 milionů. Faktur ale prý zbývá stále mnoho. Franz má zatím na účtu 66 tisíc.

To Zuzana Roithová bude mít možná ještě problém dostat se do plusových hodnot a podle svých slov bude muset zřejmě přidat i něco ze svého. Stejně tak Jan Fischer, tomu podle propočtů serveru chybí zaplatit několik faktur, ale v bance má „jen“ 45 tisíc korun.

Táňa Fischerová má na účtu 55 tisíc, přitom šla do kampaně jen se 170 tisíci. Není ale zatím jasné, zda bude doplácet ještě nějaké faktury. V každém případě se ale Fischerová již více než dvacet let sama věnuje charitě.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…