Na Merkelovou létají hromy blesky, od mocného muže z USA však zazněla pochvala. Za co?

21.09.2015 14:01

Americký miliardář a filantrop maďarského původu George Soros ve svém aktuálním komentáři vyzývá Evropskou unii, aby ve své snaze vyřešit migrační krizi nezapomínala na Ukrajinu. Samá slova chvály nachází pro německou kancléřku Angelu Merkelovou, která dle jeho mínění pozvedla ducha spolupráce a solidarity celé Evropy.

Na Merkelovou létají hromy blesky, od mocného muže z USA však zazněla pochvala. Za co?
Foto: wealthydebates.com
Popisek: George Soros

Podle Sorose nyní čelí Evropa několika problémům naráz a není prý možné je vyřešit zároveň. Prioritou by dle jeho názoru měla být krize na Ukrajině. „O této zemi mám díky přítomnosti svých nadací v zemi velmi jasné povědomí. Na počátku letošního roku jsem přišel s tzv. vítěznou strategií pro Ukrajinu, jejíž znění jsem poslal také příslušným evropským orgánům. Navrhoval jsem vyšší finanční pomoc, která by byla kombinována s radikálními politickými a hospodářskými reformami. Na Ukrajině musí být zřízeno nezávislé soudnictví a média, nastartovat je nutné boj proti korupci. Tyto reformy by také pomohly lidem v Rusku, kteří se jich ve své zemi rovněž dožadují. A to je právě to, čeho se Putin bojí. Proto se pokouší destabilizovat novou Ukrajinu,“ tvrdí Soros.

Soros konstatuje, že ruský prezident získal dočasnou taktickou výhodu, protože prý je ochoten na rozdíl od ukrajinských spojenců riskovat jadernou válku. „Využívá pro své záměry střídavě hybridní válku a mír. Je zřejmé, že vojensky Ukrajina nemůže Rusko předčít, protože to má mnohem větší a lépe organizovanou armádu. Prezident Petro Porošenko musel tuto skutečnost vzít za velkých obětí na vědomí. Je však zřejmé, že Rusko může Evropa a Spojené státy porazit finančně,“ soudí Soros, podle kterého tento způsob „boje“ snižuje nepříznivá finanční situace Evropské unie v důsledku řecké krize. „Evropské orgány pod německým vedením tuto krizi nezvládly. Přišly s vlastním programem reforem bez možnosti, aby si Řecko nad reformami udrželo vlastní kontrolu. Vždy půjčily příliš málo a příliš pozdě,“ kritizuje Soros.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

Příspěvek Evropské unie v rámci záchranného balíčku pro Ukrajinu ve výši 3,4 miliard eur považuje Soros za nedostatečný. „Evropská unie by mohla přispět Ukrajině celým jedním procentem ze svého rozpočtu, což by v praxi znamenalo 14 miliard eur. EU by to nijak neublížilo, a naopak pro Ukrajinu by šlo o dostatečně vysokou částku, aby jí tyto peníze pomohly. Je o to důležitější, aby Ukrajina a spojenci přijali v nějaké podobě mnou zmíněnou vítěznou strategii. Změna v Putinových postojích jim k tomu dává dobrou příležitost. Mohou poskytnout Ukrajině okamžitou finanční pomoc za účelem ulehčit zemi od finančního i politického napětí, aniž by tak vyprovokovaly protiopatření ze strany Ruska. Zároveň by tak potvrdily, že pro Ukrajinu opravdu udělají všechno, jak slíbily na začátku roku,“ píše Soros.

K dosažení příznivého výsledku je dle Sorose nutné začít už nyní připravovat rámcové dohody, protože následný proces může trvat mnoho měsíců. „Takový proces ovšem není možné nastartovat bez předchozího souhlasu německého ministerstva financí. Mnohé nasvědčuje tomu, že se kancléřka Merkelová ubírá správným směrem. Dokázala se vymanit z názorového vlivu německé veřejnosti a podnikatelské sféry, když prosazovala uvalení sankcí vůči Rusku. Vzala na sebe také mimořádné politické riziko s cílem udržet Řecko v eurozóně. Dále čelila intenzivní vnitřní opozici, ale přesto odvážně souhlasila s přijetím další uprchlíků. Němci díky tomu projevili více soucitu, který se z Německa rozšířil do celé Evropy,“ chválí Soros celé Německo a jeho kancléřku a dodává, že tento trend se pozitivně promítne do řešení celé migrační krize.

Existuje ale vážné nebezpečí, že se Evropa ve snaze vyřešit migrační krizi, nebude dostatečně soustředit na vyřešení ukrajinského problému. To by byla vážná strategická chyba, protože vybudování nové Ukrajiny je podle mého názoru to nejcennější aktivum, které má Evropa k dispozici. Jeho ztráta by způsobila nenapravitelnou škodu. Budoucnost více než čtyřiceti milionů lidí by byla vážně ohrožena a vše by mohlo vyústit v další uprchlickou krizi. Pomáhat vzniku nové Ukrajiny by však mohlo zachránit také samotnou Evropskou unii. Dosáhnout lze tímto způsobem dokonce dvou cílů. Za prvé se chránit před Putinovým Ruskem a za druhé posílit ducha spolupráce a solidarity. Kancléřka Merkelová tohoto ducha oživila v souvislosti s žadateli o azyl. Vyústěním tohoto úsilí by mělo být směřováno na Ukrajinu,“ je přesvědčen Soros.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…