Na Ukrajině je „vleklý zákopový konflikt“, proto potřebujeme F-35, zaznívá z armády

03.11.2023 20:40 | On-line

Ukrajina ani Rusko nemá podle armádního pilota a člena záložního týmu astronautů Evropské kosmické agentury Aleše Svobody letectvo, které by dokázalo nad ukrajinským bojištěm se silným zastoupením protivzdušné obrany na obou stranách ovládnout vzdušný prostor a z války na Ukrajině je tak dle něj „vleklý zákopový konflikt“. Právě to má být důvod proč se Česko ubírá cestou pořízení letounů F-35. Ty by dle něj zvládly při konfliktu s Ruskem bojovat i s větší převahou ruských stíhaček.

Na Ukrajině je „vleklý zákopový konflikt“, proto potřebujeme F-35, zaznívá z armády
Foto: Lockheed Martin
Popisek: Letouny F-35

Anketa

Souhlasíte s tím, že koalice SPOLU jde společně i do eurovoleb?

3%
17%
hlasovalo: 38490 lidí
Svoboda, který je v záložním týmu astronautů Evropské kosmické agentury v současné době dostal nabídku k účasti na misi společnosti Axiom Space na Mezinárodní vesmírné stanici, avšak podmínkou je, aby na jeho let Česká republika z veřejných financí přispěla až zhruba miliardu korun, což má posoudit resort dopravy.

„Je potřeba říct, že to musí být součástí nějaké dlouhodobé strategie, koncepce. Když se podíváte na většinu evropských zemí, tak ty mají strategie výzkumu, vědy, průmyslu a vzdělávání jasně dané, pilotované kosmické lety jsou součástí takovýchto systémů. Když se podíváte na Polsko, tak má cíle jednoznačně dané a Poláci mají kosmickou strategii do roku 2030,“ řekl pro Interview ČT24 Svoboda s tím, že Poláci chtějí mít tříprocentní podíl na evropské kosmické ekonomice a například dopravovat satelity na oběžnou dráhu či svou techniky na Měsíc. Česko však podobné cíle ve své strategii nemá.

Z pohledu vojenského pilota se vyjádřil také k válce na Ukrajině. Ta se dle něj vyvíjela směrem, který při prvních dnech ruského útoku čekal jen málokdo a míní, že většina lidí očekávala spíše kratší průběh konfliktu.

Klíčovou roli dle Svobody letectvo na Ukrajině nehraje, jelikož „tam není žádné relevantní letectvo ani na jedné straně“ a Rusko ani Ukrajina nedokážou se svými stoji ovládnout tamní vzdušný prostor pro sebe. „Pak to dopadá, jak to vidíme na tom ukrajinském válčišti – když ani jedna strana není schopna vybudovat v dnešní době naprosto zásadní nadvládu ve vzduchu, tak pak se z toho stane zákopová válka,“ řekl.

S protivzdušnou obranou, kterou používají Rusové, by si dle Svobody na Ukrajině nedokázali příliš poradit ani aktuálně používané Gripeny. „A to je ten hlavní důvod, proč se ubíráme cestou letounů páté generace. Ten technologický a kvalitativní rozdíl je takový, že nám to umožňuje operovat i v takovýchto operačních prostředích, ve kterých bychom museli operovat, kdyby došlo k napadení aliance,“ shrnul.

Upozornil také, že v případě konfliktu s Ruskou federací bychom čelili funkčnímu systému integrované vzdušné obrany, který v sobě integruje pozemní radary a pozemní část protivzdušného systému a k tomu i stíhačky a místa velení a řízení jako jeden funkční celek.

Z testování F-35 v USA si Svoboda odnesl, že jde o „ohromný skok dopředu“ v porovnání s aktuální generací Gripenů. Po dotazu moderátora Martina Jonáše shrnul, že by pak bylo možné mnohem lépe čelit i případné převaze ruských stíhacích letounů Suchoj Su-27.

„Jak to na vás působí osobně, když někdo říká, že máme uvažovat spíše ekonomicky než z hlediska toho, aby naši vojáci měli to nejlepší – vždyť jde ve výsledku o vaši kůži, jde o vaše životy,“ pustil se poté moderátor Jonáš do kritiků nákupu F-35. Svoboda mu odpověděl, že uvažují ekonomicky i tímto směrem. „Myslím si, že v Česku je odtažitost české společnosti od toho, co vůbec obranná bezpečnost je a co je práce armády a pilotů. Spousta lidí si neuvědomuje, že to nejsou hračky, ale letadla, v kterých by v případě války létali lidi a nasazovali život,“ řekl pilot.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radek Kotas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…