Na jednání koalice nebudou šéfové ANO i další obvyklí účastníci

04.09.2017 17:51

Na dnešní jednání koalice nedorazí šéf hnutí ANO Andrej Babiš ani předseda poslaneckého klubu hnutí Jaroslav Faltýnek. Ministr životního prostředí a místopředseda ANO Richard Brabec ČTK řekl, že nedostali pozvánku.

Na jednání koalice nebudou šéfové ANO i další obvyklí účastníci
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Za dobré vysvědčení dostali žáci zmrzlinu od Andreje Babiše

Jednání se nezúčastní ani ostatní šéfové poslaneckých klubů. Hnutí ANO večerní jednání nepovažuje za standardní koaliční radu, kromě Brabce půjdou za ANO na jednání ministři obrany Martin Stropnický, financí Ivan Pilný a dopravy Dan Ťok. Koalice by měla jednat o rozpočtu a například o požadavcích učitelů na zvýšení platů.

V Lednici se dnes setkala česká a slovenská vláda, po samostatné schůzi české vlády se uskuteční i koaliční jednání. Spekulovalo se o tom, že by na něj ministři za ANO nešli, protože nejde o oficiální koaliční radu. „Není to de iure koaliční rada, což považuji za důležité. Je to jen setkání koaličních ministrů za jednotlivé strany, ale kromě (premiéra) Bohuslava Sobotky tady nebudou koaliční předsedové. Není tady Pavel Bělobrádek a nebyli pozváni Andrej Babiš ani Jaroslav Faltýnek jako první místopředseda hnutí a stálý člen koaliční rady,“ objasnil Brabec. Doplnil, že na schůzce bude odhadem 60 procent ministrů.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák ČTK řekl, že sestavy jednotlivých stran na koaliční radě se mění v závislosti na probíraných tématech. Pozvání do Lednice mu také nedorazilo, o termínu ví pouze z médií. Podobně reagoval na dotaz ČTK i předseda sněmovního klubu lidovců Jiří Mihola.

Neoficiální schůzka podle Brabce neznamená, že se není o čem bavit. „Nemůže to mít oficiální statut, ale daleko podstatnější je, abychom si řekli, jaké jsou možnosti státního rozpočtu a deficitu státního rozpočtu. Je zřejmé, že pokud mají být uspokojeny všechny nároky, které jsou vznášeny především ze strany odborů, tak je to mimo možnosti schváleného padesátimiliardového deficitu,“ uvedl Brabec.

Školské odbory hrozí tím, že pokud se nevyhoví jejich požadavkům, vyhlásí stávkovou pohotovost. Odbory požadují od listopadu zvýšení platu učitelů v regionálním školství o 15 procent a u nepedagogických pracovníků o deset procent. Hnutí ANO se podle Brabce bude snažit, aby se nároky učitelů vzaly v úvahu. „Týká se to i nepedagogických pracovníků. Chtěli bychom zohlednit učitele, oni dostali relativně nejméně přidáno. Navýšení deficitu ale není ideální varianta a existuje nekonečná řada možností,“ dodal Brabec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…