Na východě Ukrajiny pokračuje palba děl a raketometů

13.08.2015 12:02

Ukrajinská armáda si dnes opět postěžovala na stupňující se ostřelování děly a raketomety proruských separatistů na východě země. Naopak ukrajinská palba na hlavní povstaleckou baštu Doněck podle separatistů zabila jednoho civilistu a další tři zranila. Raněné po dělostřeleckém ostřelování hlásí i města, kontrolovaná Kyjevem.

Na východě Ukrajiny pokračuje palba děl a raketometů
Foto: wikipedia
Popisek: Ukrajinská vlajka

Podle armádního komuniké patřilo uplynulých 24 hodin k nejhorším za několik týdnů: povstalci porušili příměří ve 152 případech, přičemž ukrajinské pozice ostřelovali prakticky ze všech druhů zbraní, včetně raketometů, děl a minometů, které podle únorových mírových dohod z Minska měly být staženy z frontové linie.

Ukrajinský generální štáb tvrdí, že separatisté soustřeďují síly a chystají se spustit novou ofenzívu. „Povstalci hlásají na celý svět, že prý ukrajinská armáda se chystá k útoku, ale fakticky nepodnikají žádná obranná opatření. Přesuny obrněné techniky a vojsk podle našich zpravodajců svědčí o tom, že se chystají nikoliv k obraně, ale k útoku,“ prohlásil mluvčí Vladyslav Selezňov. Vládní vojska jsou však podle něj připravena na jakýkoliv vývoj situace.

Úřady povstaleckého Doněcka oznámily, že v noci na dnešek při „masivním ostřelování města ukrajinskými silami“ byla zabita jedna žena a další tři civilisté utrpěli zranění.

Pět zraněných civilistů podle agentury Interfax hlásí i úřady z měst kontrolovaných Kyjevem a ostřelovaných separatisty: v Dzeržynsku palba zranila devětasedmdesá­tiletého starce a třiatřicetiletou ženu, další žena a dva muži byli zraněni v Avdijivce.

Boje mezi separatisty a vládními vojsky si od loňského dubna vyžádaly již více než 6800 mrtvých.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…