Náš příměstský tábor podporuje integraci, prozradil místostarosta Lachnit

17.07.2014 14:33

ROZHOVOR K prázdninám neoddělitelně patří i tábory pro děti a mládež. Komunitní centrum Prádelna funguje i během letního období, proto jsme se na podrobnosti zeptali 1. zástupce starosty MČ Praha 5, JUDr. Petra Lachnita.

Náš příměstský tábor podporuje integraci, prozradil místostarosta Lachnit
Foto: Redakce
Popisek: Petr Lachnit, zástupce starosty Městské části Praha 5

Jsou připraveny nějaké aktivity pro děti v období školních prázdnin?

Samozřejmě ano. Součástí letošního prázdninového programu „Léto s Komunitním centrem Prádelna 2014“ je stejně jako v předchozích letech také tábor pro děti a mládež, který se koná v polovině července. Opakovaně byla zvolena forma tzv. příměstského tábora, která se v minulých letech velmi osvědčila. Pro děti je připraven celodenní program, ale přespat chodí - až na samotný závěr - domů. Důvody jsou nejen finanční - náklady na dopravu a pobyt tvoří podstatnou část rozpočtu, nýbrž i organizační, protože pro rodiče dětí nevyžaduje tento typ tábora tak náročnou, finanční i organizační, přípravu na vypravení dítěte jako tradiční pobytový tábor. Tábor je již tradičně určen především dětem, které se po celý rok zapojují do činnosti v rámci Komunitního centra Prádelna a představuje tak svým způsobem i odměnu za jejich celoroční aktivitu a výsledky. Tyto děti většinou pocházejí se sociálně slabších rodin, tudíž je jistě i nezanedbatelný fakt, že celý tábor včetně vstupného na různé akce se jim poskytuje zcela zdarma. Navíc se kontinuálně využívá prostor komunitního centra pro aktivity dětí a mládeže i během prázdnin.

Na samotný začátek prázdnin je také přichystán krátkodobý tábor podobného typu, který je součástí letního programu nově otevřeného Nízkoprahového zařízení pro děti a mládež Klubu Královská louka.

Jaký program je na těchto táborech pro děti připraven?

Samotný program se skládá z celodenního výletu mimo Prahu, konkrétně děti pojedou do Liberce, kde navštíví Labyrint - největší zrcadlové bludiště v Evropě a iQpark - interaktivní zábavně naučné centrum v prostorách Centra Babylon a v plánu je i výlet na Ještěd, dne zaměřeného na sportovní aktivity – inline bruslení, bowling, dne zaměřeného na kulturní program spojený s výletem po Praze, dne ve znamení hudebního a tanečního workshopu a na závěr tábora se uskuteční noční bojová hra a přespání v Komunitním centru Prádelna. Součástí táborového programu je také zajištění stravování a pitný režim, přičemž do samotné přípravy jídla se zapojují i samy děti.

Program tábora Klubu Královská louka má podobnou strukturu – sportovní a pohybové aktivity jako minigolf nebo kolečkové brusle a vycházka po Praze s návštěvou vybraných památek. V případě nepříznivého počasí bude připraven náhradní program v podobě hudebních / výtvarných workshopů a pohybových dílen v Komunitním centru Prádelna.

Jaký očekáváte přínos od těchto akcí?

Kromě smysluplné a pro děti atraktivní činnosti, při níž jsou přirozenou a nenásilnou formou vedeny k samostatnosti a zodpovědnosti, schopnosti spolupráce a komunikace, zlepšují oba tyto příměstské tábory sociální dovednosti zvláště dětí ze socio-kulturně odlišného prostředí a v důsledku tak pozitivně působí na prevenci jakéhokoliv segregačního chování a přirozeně podporují plnohodnotné fungování těchto dětí ve společnosti. Je nutno zdůraznit, že se jedná o pokračování pravidelné systematické práce s dětmi a mládeží v Komunitním centru Prádelna a v Nízkoprahovém zařízení pro děti a mládež Klubu Královská louka.

Navíc se program tábora opět prolíná s letním programem seniorů z Komunitního centra Prádelna, takže předpokládáme zapojení některých seniorů do „táborového“ dění stejně jako v minulosti, čímž opět dojde k prolnutí a interakci věkově i sociálně odlišných jedinců a tím k podpoře místní komunity, což tvoří jedno ze základních poslání Komunitního centra Prádelna. Dle zkušeností z předchozích let předpokládáme opět vytvoření příjemné, takřka rodinné atmosféry fungování příměstského tábora, kde děti ve známém prostředí i kolektivu aktivně a hodnotně stráví část letních prázdnin. V případě Klubu Královská louka by měl navíc příměstský tábor pomoci k vytvoření povědomí o tomto zařízení a jeho nabídce, stejně jako přispět k vzájemnému poznání a sblížení dětí v rámci kolektivu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…