Naši lidé z ANO dokázali na železnici a v dopravním podniku dohodnout růst mezd. Zato Chovancova Česká pošta, udeřil Faltýnek na ministra

23.12.2016 15:10

Zaměstnanci ČD Cargo, Správy železniční dopravní cesty a pražského dopravního podniku budou mít příjemnější Vánoce. Došlo totiž k dohodě o navyšování mezd, které se bude týkat desítek tisíc lidí. Šéf poslanců a první místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek za to své straníky ve vedení těchto podniků chválí.

Naši lidé z ANO dokázali na železnici a v dopravním podniku dohodnout růst mezd. Zato Chovancova Česká pošta, udeřil Faltýnek na ministra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Faltýnek

Odbory se dohodly s vedním nákladního dopravce ČD Cargo a Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) na zvýšení platů v roce 2017. V rámci SŽDC dostanou zaměstnanci o 3,4 procenta víc. Stejně vzrostou mzdy zaměstnancům nižších platových tříd v ČD Cargo. Vyšší tarifní třídy dostanou navíc 2,9 procenta. ČTK o tom v pátek informovali mluvčí obou společností.

Stejného úspěchu dosáhlo vyjednávání v Dopravním podniku hlavního města Prahy. K podpisu kolektivní smlouvy došlo ve čtvrtek po složitých, skoro čtvrtročních jednáních. Zvýšení se bude týkat asi 10 tisíc zaměstnanců. Přidáno dostanou 1,7 procenta plus inflaci. Dopravní podnik to jen v příštím roce bude stát 220 milionů.

To potěšilo prvního místopředsedu hnutí ANO Jaroslava Faltýnka. „Je vidět, že naši lidé z hnutí ANO, ať už v Českých drahách, ČD Cargo, SŽDC nebo dopravní podnik, se dokázali s odboráři dohodnout na růstu mezd. Důležité je, že všichni jsou spokojení, bude to v příštích letech fungovat úplně v pohodě,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Faltýnek.

Horší je to podle něho v České poště. „Do toho my ale nevidíme, protože je to v gesci pana ministra Chovance. Trošku mě překvapilo, že pan ministr vyzývá odboráře v Českých drahách, aby stávkovali, přestože určitě měl informaci, že byla učiněna dohoda s vedením na růstu mezd. Celkově to ve všech těch firmách představuje zhruba 45 tisíc lidí. To je hodně zaměstnanců, kteří jsou spokojeni před Vánoci a dohody byla uzavřena úplně v klidu, což se panu Chovancovi evidentně v České poště nepodařilo,“ uzavřel Jaroslav Faltýnek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…