Natočili jste o mě nekrolog, ale já z politiky neodcházím, durdil se Kalousek na ČT. Pak se ptal, jestli se má zastřelit

24.10.2017 22:59

V úterních Událostech, komentářích České televize debatovali o povolební situaci v Česku šéf komunistů Vojtěch Filip, předseda ODS Petr Fiala a odcházející předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. A jak to dopadlo? Kalousek se před kamerami ptal, zda se snad má zastřelit.

Natočili jste o mě nekrolog, ale já z politiky neodcházím, durdil se Kalousek na ČT. Pak se ptal, jestli se má zastřelit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pokračovala řádná schůze sněmovny. Poslanci měli projednat zákon o univerzitních nemocnicích a poslaneckou předlohu o státních svátcích

Kalousek se v úvodu rozpovídal o tom, jak vnímá politiku. „Politika je řemeslo, ale musejí tam být i ideje. A politika je vždycky práce pro lidi, je to práce pro veřejnost,“ pravil předseda strany.

ČT mu poté pustila sestřih jeho politické kariery. „Já ČT děkuji za tu reportáž, ale ono to vypadalo jako nekrolog. Ale já neodcházím, já ve vrcholné politice zůstávám. Někteří politici to popisují tak, jako bych měl zítra zemřít,“ divil se Kalousek.

„A kde budete politicky za pět let?“ zeptal se Lukáš Dolanský. „Za pět let budu v nejlepším,“ smál se Kalousek. „Možná prezident?“ naznačil předseda TOP 09. „Já si dělám legraci, pane Dolanský,“ dodal okamžitě. „Já nevím, kde budu za pět let, tak jako to nevíte ani vy,“ uzavřel toto téma.   

Posléze nastínil, jak si představuje budoucnost TOP 09. Ačkoli se nestydí za svou minulost, prý nechce být překážkou pro budování demokratických pravicových sil. „Já se za svoji minulost nestydím, že bych jí byl zatížen, ale panují vůči mě předsudky, a proto jsem se stáhl, abych nebyl překážkou,“ zdůraznil. 

Dolanský se poté zeptal, zda nebude mít Kalousek ambice ovlivňovat vše ze zákulisí. Kalouska tím trochu rozzlobil. „Já říkám, prosím vás, buďte tam někdo jiný, ale to po mně chcete, abych se ještě zastřelil?“ kroutil hlavou končící šéf TOP 09. Kalousek nechce integračnímu projektu překážet. To zopakoval několikrát. „A co proboha ještě chcete, abych se šel utopit?“ kroutil hlavou končící předseda TOP 09.

Kalousek sám sebe považuje za týmového hráče a je připraven pomoci svému nástupci na té cestě. Je si vědom toho, že se společný projekt pravicových stran nemusí podařit, ale dlouholetý politický matador se o to přece jen hodlá pokusit, protože má pocit, že v České republice je znovu třeba bojovat o směřování České republiky na Západ a o zachování svobody.

Pak se ke slovu dostali předseda ODS Petr Fiala se šéfem komunistů Vojtěchem Filipem. Petr Fiala potvrdil, že s Andrejem Babišem debatovali o tom, že ODS chce předsedu Poslanecké sněmovny jakožto nejsilnější opoziční strana. „Nám to připadá logické a uvidíme, jak se to bude vyvíjet dál,“ poznamenal Fiala.

ODS je s 25 poslanci druhou nejsilnější stranou v parlamentu, ale na tahu je Andrej Babiš jako vítěz voleb a musí se pokusit sestavit kabinet. „My mu u toho nebudeme asistovat,“ zdůraznil host. Naznačil, že by mohla nastoupit ODS, pokud by se Babišovi nepodařilo sestavit vládu. „Ale nepředbíhejme, postupujme krok po kroku. Teď je na tahu hnutí ANO, ať se pokusí sestavit vládu, s kým chce. ODS nebude vyjednávat o vládě s hnutím ANO, a tím to končí. My jsme to řekli voličům po volbách, dodržujeme to i po volbách. Zvykejte si na to,“ doporučoval Fiala.  

Zdůraznil také, že jako lídr ODS dovedl stranu k lepšímu výsledku než v roce 2013, což vnímá jako úspěch a cítí, že za ním teď ODS stojí jednotně, jak to bylo ostatně vidět na dnešní ustavující schůzi poslaneckého klubu ODS.

Filip okamžitě připomněl, že v minulém volebním období byla nejsilnější opoziční stranou a nepožadovala post předsedy sněmovny. Už proto ne, že vládní koalice tehdy vznikla relativně rychle a komunisté by tak jako tak byli přehlasováni.    

Také podle Filipa je teď na tahu vítěz voleb a je na něm, aby se pokusil najít nějaký programový průnik s ostatními stranami. Osobně mu prý není příliš jasné, jak se budou ve sněmovně chovat třeba SPD Tomia Okamury nebo Piráti Ivana Bartoše. Komunisté jsou připraveni vést rozhovory se všemi stranami, které o to budou stát.

Pár slov přidal i ke své odpovědnosti za neslavný úspěch komunistů ve volbách. Filip se prý odpovědnosti nezříká, ale komunisté vždy jednají v kolektivních orgánech, takže odpovědnost nenese sám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…