Ne, ne, ne! Vláda zakročila proti spekulacím, že jsme se z kvót na uprchlíky vykoupili za miliardy

21.09.2016 6:51

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO) i úřad vlády v úterý dementovaly zprávy šířící se na internetu, že Česko a další východoevropské země přijdou příští rok o čtvrtinu peněz z eurofondů a tyto prostředky budou rozděleny na řešení migrace. Informoval o tom server Novinky.cz.

Ne, ne, ne! Vláda zakročila proti spekulacím, že jsme se z kvót na uprchlíky vykoupili za miliardy
Foto: archiv
Popisek: Karla Šlechtová, ministryně obrany

Česko tak s ostatními zeměmi v tomto případě údajně nezaplatí „tichou daň“ za odmítání uprchlíků, jak se začalo spekulovat.

Píše o tom například webová stránka časopisu Respekt. Ten poukazuje na překvapivou vstřícnost západních států EU i Evropské komise, jež přestaly trvat na kvótách pro uprchlíky a na summitu v Bratislavě tuto vstřícnost potvrdily.

Jedním z důvodů prý může být to, že východní státy EU se v rámci „flexibilní solidarity“ minulý týden vzdaly docela velkých peněz z eurofondů ve prospěch zemí, které nesou největší břímě uprchlíků.

Evropská rada (tedy vlády států, které na jednání zastupovali pověření diplomaté) minulé pondělí schválila škrty ve Fondu soudržnosti, který je určen chudším zemím EU (je jich 15), o téměř 24 %. Škrty byly navrženy už v červenci, ale schváleny až teď.

Nejde prý o žádné drobné. Z Fondu soudržnosti má Česko získat během let 2014-2020, tedy během sedmi let přes šest miliard eur, Slovensko přes 4 miliardy eur. Z tabulek vychází, že Česko by mělo příští rok přijít o téměř 214 milionů eur (necelých 6 miliard korun), Slovensko asi o 140 milionů eur. Ušetřené peníze půjdou do fondu na zvládání migrace. Ten bude mít rozpočet 5,2 miliardy eur.

Něco takového ale ministryně pro místní rozvoj odmítá: „Celková alokace prostředků na kohezní projekty zůstává stejná,“ sdělila v úterý Právu Karla Šlechtová. Podle ní fakt, že v roce 2017 evropský rozpočet počítá se škrtem 23,9 procenta na kohezi a navýšení o 24,4 procenta na migraci, je způsoben předpokladem, že příští rok nebude tolik žádostí o proplacení.

Celý text je ZDE

Podobně to vysvětluje i Úřad vlády. „V příštím roce se sice v meziročním srovnání skutečně vydá o téměř 24 procent méně na kohezní politiku, ale nikoliv proto, že by se tyto peníze z kohezní politiky škrtaly a přesouvaly na jinou politiku, například migrační,“ uvedl vládní mluvčí Martin Ayrer s tím, že rozpočtové položky na kohezi a migraci spolu nesouvisejí.

Podle Strakovy akademie nižší objem plateb v příštím roce bude kompenzován vyšším objemem plateb na kohezi v letech 2018–2020.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…