Nečas hodně otevřeně o Kalouskovi: Mám ho rád

30.08.2012 10:56

Předseda vlády Petr Nečas se na své poměry neobyčejně otevřeně rozpovídal o své politické strategii, ale třeba i o svém vztahu s Miroslavem Kalouskem, ministrem financí, který mu podle některých přerostl přes hlavu. Premiérovi to však prý nevadí, klidně unese slova o tom, že je slabý nebo blbý.

Nečas hodně otevřeně o Kalouskovi: Mám ho rád
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Nečas s Miroslavem Kalouskem

Redaktor Reflexu premiérovi vytkl, že málo vysvětluje svá rozhodnutí a je nesrozumitelný. Premiér se své chování pokusil vysvětlit jako konglomerát několika faktorů. Tím prvním je prý jeho vysoká míra kolegiality a loajality. „Řadu věcí nechci řešit veřejně na nějakém fóru,“ vysvětluje. Raději si je s příslušnými politiky vyříkává napřímo, tváří v tvář.

Druhým důvodem je podle něj fakt, že politika je jako šachy. „Tam také někdy obětujete figurku a vypadá to, že prohráváte. A teprve po několika dalších tazích se ukáže, že to byl tah strategicky správný,“ prozrazuje. Ale vysvětlovat, že tenhle tah sice vypadá špatně, ale za pět tahů díky tomu vezme soupeři věž, to je podle premiéra směšné. „V politice se pohybujete ve světě informací, ale ty jsou silně prodchnuty světem mýtů, legend a dezinformací,“ shrnuje. A s tím je podle něj třeba pracovat.

Proto mu prý také nevadí, že se o něm občas v novinách napíše, že je neschopný. Důležitý je totiž podle něj výsledek. „Navíc moje dlouhodobá zkušenost v politice říká, že co tě nezabije, to tě posílí.“  

Příkladem politika, který tuto politickou realitu chápe, je podle něj třeba Miroslav Kalousek. „Známe se téměř dvacet let a vzájemně do sebe vidíme, jak do sudu,“ popisuje svůj vztah s ministrem financí. Pak se vyznává, že i když je Kalousek osobnostně a povahově komplikovaný, tak ho svým způsobem má rád. Proto věří, že spolu v koalici vydrží ještě dva roky do řádných voleb. „Nemám důvod pochybovat v této věci ani o sobě, ani o Miroslavu Kalouskovi. Zvládneme to,“ ujišťuje.

Respektuje prý, že Kalousek je dominantní postavou TOP 09, která fakticky přesahuje i oficiálního předsedu. Právě to prý trochu komplikovalo i fungování koalice, neboť jednání v obvyklém formátu předsedů stran bylo u trojlístku Nečas- Schwarzenberg- John bezpředmětné, protože reálně nejvýznamnější osobnosti byly jinde. „Nejprve jednáte s reálnými lídry a pak si musíte sednout ještě s těmi oficiálními,“ popisuje.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…