Nečas sklízí kyselé plody velení letectva, říká expert k pronájmu Gripenů

31.03.2013 10:30

Premiér Petr Nečas dal opakovaně najevo, že Česko není životně závislé na pronájmu švédských nadzvukových stíhaček Gripen. Nabídka Švédů na další pronájem se mu totiž příliš nezamlouvá. Problém je v tom, že bychom jiné stroje neměli k dispozici nijak brzy, takže by Česka republika zůstala nějaký čas bez vlastní ochrany vzdušného prostoru a musela by požádat o pomoc některého ze spojenců. Tento scénář se jeví jako stále reálnější.

Nečas sklízí kyselé plody velení letectva, říká expert k pronájmu Gripenů
Foto: acr.army.cr
Popisek: JAS-39 Gripen vzdušných sil ČR

Dnešním dnem končí aktuální nabídka Švédska na další pronájem stíhaček Gripen. Stále blíž je tak varianta, že Česko najde jinou cestu, jak střežit svůj vzdušný prostor. Premiér Petr Nečas (ODS) již na počátku března naznačil, že by se nabídka Švédů měla zlepšit, tedy zlevnit. Pokud nebude dohoda uzavřena, vypíše česká strana co nejrychleji výběrové řízení na dodávku jiných strojů, jenž by chránily český vzdušný prostor. Informuje o tom server Aktuálně.cz

Kdo Česko ochrání v mezičase?

"Nečas a před ním i ministr obrany Alexandr Vondra sklízejí problémy, na které jim zadělalo velení českého letectva, když Švédy až příliš často velmi naivně ujišťovalo, že mají prodloužení pronájmu v kapse. Takže se nedivme, že s námi teď Švédi podle toho sebejistě jednají a diktují si podmínky. Nečas jim vlastně jen oplácí stejnou mincí, poznamenává ve vyjádření pro server jeden ze zainteresovaných armádních expertů.

Tento plán má ovšem háček. Desetiletý pronájem švédských stíhaček končí v roce 2015 a do té doby nelze vypsání tendru, posouzení nabídek a vyhlášení vítěze stihnout. Odborníci odhadují trvání celé procedury na čtyři roky. Česko by tak muselo uzavřít se Švédy smlouvu na překlenovací dobu nebo ponechat český vzdušný prostor bez obrany a nebo požádat o pomoc některý ze členských států NATO. V této souvislosti se sluší připomenout, že i Česko poskytovalo vzdušnou ochranu pobaltským státům, za kterou dostávalo zaplaceno.

Místo Gripenů přichází v úvahu např. možnost pronajmout či koupit starší stroje F-16 nebo F-18, o kterých se uvažovalo již před lety. Američané ale nakonec ze souboje se Švédy ustoupili s tím, že tendr je neprůhledný. Pronájem starších strojů, kterých je po světě víc než dost není špatnou variantou, ale armádní expert upozorňuje, že i zde je na místě obezřetnost. Armáda si musí dát pozor na to, aby nepřišla ke strojům, které spolykají příliš mnoho peněz na opravách.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ostatkový kříž v Německu plném muslimů? Toto hrozí.“ Došlo na protest před svatým Vítem

18:50 „Ostatkový kříž v Německu plném muslimů? Toto hrozí.“ Došlo na protest před svatým Vítem

„Mít milion podpisů, tak snad vyženu všechny ty antikristy z Poslanecké sněmovny,“ zasmál se v nadsá…