Nechytáme velké ryby? Breivik byl malá a co způsobil, tvrdí šéf ÚOOZ

14.05.2012 22:10

Jedenáct obviněných, z toho jeden bývalý vyšetřovatel blízký zavražděnému podnikateli Mrázkovi a dalších pět policistů, kteří vynášeli informace. To je poslední úlovek Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Kam všude už organizovaný zločin proniká a daří se proti němu účinně bojovat? Nejen na to se pokusil odpovědět šéf ÚOOZ Robert Šlachta.

Nechytáme velké ryby? Breivik byl malá a co způsobil, tvrdí šéf ÚOOZ
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Šlachta, šéf ÚOOZ

Na Facebookových stránkách interaktivního pořadu Hyde Park bylo před vysíláním pořadu živo. „Dnešní HP si nenechám ujít, rád si poslechnu, co nám pan ředitel ÚOOZ Šlachta poví (respektive, co bude moci smět sdělit, a moc toho asi nebude, že?),“ těšil se jeden z diváků.

„Je nutno se smířit s tím, že i většina profíků je úplatná a vydíratelná nebo ovlivnitelná. Pokud se vychází z tohoto stavu, pak jsou současná zjištění přirozená a jen špičkami ledovce či spíše ledovců,“ vyjádřil se v souvislosti s odhalením pěti policistů vynášejících informace další z diváků.

Korupce uvnitř policie? To nejhorší, co může být

To, že korupce uvnitř policie může mít zničující následky, přiznal i samotný host pořadu. „Vynášení informací zevnitř je to nejhorší, co se může dít. Pak bojujeme s větrnými mlýny. Každý poctivý policista po sobě musí zanechávat nějakou stopu, ten nepoctivý si ji pak snadno může najít,“ popsal Robert Šlachta.

Politici se však prý do jeho vyšetřování nesnaží zasahovat. „Politici mi práci nehatí, žádný z politiků se mnou v kontaktu není a já jsem tomu rád,“ libuje si šéf ÚOOZ. I kdyby mu prý do práce chtěl kdokoliv mluvit, nedá se. Tvrdí, že si stojí za svými lidmi, a bylo by to popliváním jejich práce, kdyby se poddal jakýmkoliv tlakům z vnějšku. „Pud sebezáchovy nemám, nikomu nebráním. Věřím tomu, že děláme tak, jak dělat máme,“ prohlásil.

Zdaleka ne všechno, co se případu týká, je v rukách policie

Přiznává ovšem, že i při policejní práci mohou lidé chybovat. Navíc zdaleka ne vše na případu je pouze v rukách policistů. „Policie nemůže dělat všechno. Je v područí státního zastupitelství. Pokud je u případu státní zástupce, který nefunguje tak, jak by měl, tak policie nezmůže vůbec nic,“ přiznává Šlachta.

Podle něj se ale situace obrací k lepšímu. I on prý patří do fanklubu nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. „Jsem rád, že v současné době s námi komunikují státní zástupci, kteří pracují a pracovat chtějí,“ podotkl.

Často ovšem stačí, aby se u soudu proti policii a státnímu zástupci postavil kvalitní právník a vyšetřování jde vniveč. „Bořit je jednodušší než stavět. Vadí mi však právníci, kteří se snaží využít svého postavení, to není úplně ta klasická právní bitva,“ upozorňuje Šlachta.

Malé a velké ryby neexistují. Policie se nemůže řídit tím, co je zrovna v módě

Řada diváků si ovšem stěžuje, že přestože BIS naznačuje, že dochází k propojení politiky a organizovaného zločinu, dopadá práce ÚOOZ málo na takzvané velké ryby. „Naši přední politici jsou zločinci a to velmi dobře organizovaní. Systematicky likvidují státní kasu do soukromých kont, přepírají penízky a jiné čuňárny... a stále se nic neděje...,“ píše jeden z facebookářů na stránkách pořadu.

„Není velká a malá ryba. Breivik byl malá ryba a k jaké tragédii došlo,“ ohrazuje se Robert Šlachta. Podle něj by bylo pro práci policie devastující, kdyby se zabývala tím, co je zrovna moderní a na co existuje společenská poptávka. I přes toto prohlášení dostal Šlachta od hlasujících diváků 75 procent kladných bodů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…