Necukneme, napsal Bělobrádek pod lavicí. A pokud jde o reformy na Ukrajině...

27.05.2015 9:13

Dlouhá úterní sněmovná rozprava o nedůvěře vládě přiměla poslance krátit si čas všelijak. Někteří jej využili k odpovídání na dotazy čtenářů ParlamentníchListů.cz. Například předseda KDU–ČSL Pavel Bělobrádek, kterého bylo na počátku jednání možné vidět, jak ve vládní lavici rozbaluje a pročítá dopisy, v závěrečné fázi jednání odpověděl hned na několik dotazů.

Necukneme, napsal Bělobrádek pod lavicí. A pokud jde o reformy na Ukrajině...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Babišův střet zájmů jako důvod návrhu na vyslovení nedůvěry vládě

Jednoho ze čtenářů zajímalo – když lidovci i ČSSD tolik kritizují Andreje Babiše za jeho střet zájmů, proč mu prostě nějakým zákonem „nepřistřihnou křidélka“. A připomíná mu, že kromě ANO obě strany nemají žádnou jinou alternativu koalice.

„Nekritizujeme, pouze říkáme fakta,“ namítl šéf lidovců zřejmě pod vládní lavicí právě ve chvíli, kdy se ve sněmovně hádali Vítězslav Jandák s Petrem Fialou, kdo je lepší herec. Zákonem podle něj činnost Andreje Babiše zakázaná není, ovšem zpřísnění úpravy by se Bělobrádek nebránil.

Otázky a odpovědi Pavla Bělobrádka

Později, když rozprava vrcholila, zodpověděl i dotaz, co říká situaci na Ukrajině, která se i podle New York Times potápí stále hlouběji. Bělobrádek připustil, že reformy v Kyjevě neprobíhají právě uspokojivě. „Ukrajinci si musejí udělat doma pořádek, snižovat korupci, dělat reformy. Můžeme jim pomoci,ale za ně to nikdo neudělá,“ dodal.

Další ze čtenářů mu místo dotazu poslal jen odkaz na text na ParlamentníchListech.cz, podle kterého lidovci „vysávají“ i bývalé voliče ODS a zásluhu na tom má i Václav Klaus. „Taková data nemáme,“ napsal místopředseda vlády, ale vyloučit to podle něj nelze.

Na další otázku, zda by chtěl vést lidovce do voleb v roce 2017, odpověděl že mandát od sjezdu má pouze do května téhož roku, a volby mají být až na podzim.

Další ze čtenářů šéfovi lidovců napsal, že jeho straně fandí, ale nelíbí se mu, že ze svých dobrých názorů dost často ustupují. Druhý dotaz mířil na to, co chce KDU ČSL nabídnout voličům koketujícím s extremistickými stranami. „Snažíme se dohodnout, ale v mnoha věcech neucukneme,“ namítal Bělobrádek. Extremistům se podle něj nedá čelit jinak, než tím, že se budou racionálně a demokraticky řešit problémy, které lidi skutečně trápí.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Mgr. Stanislav Huml

  • SOCDEM
  • Zemřel 28. prosince 2021
  • zastupitel obce

Ještě před schůzí zodpověděl dotazy čtenářů Stanislav Huml, poslanec ČSSD. Tomu čtenář předložil názor stranického kolegy, ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka, který odsoudil anexi Krymu a vyzýval Ukrajinu k reformám. „Jak má za současného stavu Ukrajina řešit své vnitřní problémy a nastoupit cestu reforem? Není třeba nejprve odvrátit agresi ze strany Ruska?“ přemýšlí čtenář.

Huml mu vzkázal, že pokud jsme bez referenda uznali samostatnost Kosova, nemůžeme odsuzovat to, co se stalo na Krymu. „Proběhlo tam referendum, právo na sebeurčení národů vnímám prioritním. Obyvatelé Krymu se vyjádřili,“ uvedl s tím, že jen díky tomu je nepostihl osud východu Ukrajiny. Pokud jde o ruskou agresi vůbec prý neví, co má čtenář na mysli.

Otázky a odpovědi Stanislava Humla

Během zasedání sněmovny pak odpověděl ještě na dotaz, proč se platí za jízdu po pražském okruhu. Bývalý vysoce postavený dopravní policista Huml čtenáři vysvětlil, že poplatky se platí i na silnicích. A na druhý dotaz, kdy okruh konečně bude dokončen, odpověděl smutně: „Skoro bych si dovolil tvrdit, že se toho nedožiju.“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…