To je trestný čin. S tím se nesmíříme! Výrok "v Oděse je prostě upálili" rozzuřil českou levici do ruda. A vyhrožuje akcí

26.04.2015 20:39

Velmi ostře promluvil o Rusku v rozhovoru pro web Neovlivni.cz Václav Bartuška. Jeho slova jsou o to více šokující, že někdejší studentský vůdce z roku 1989 je nyní zaměstnán na Ministerstvu zahraničních věcí jako „zvláštní velvyslanec ČR pro energetickou bezpečnost“. ParlamentníListy.cz s žádostí o reakci oslovily celé politické spektrum, ale během slunečného dne dorazily odpovědi pouze z jeho levé části.

To je trestný čin. S tím se nesmíříme! Výrok "v Oděse je prostě upálili" rozzuřil českou levici do ruda. A vyhrožuje akcí
Foto: youtube.com
Popisek: Hořící Dům odborů v jihoukrajinské Oděse

Nesouhlasíte, pokud jde o Rusko a Ukrajinu? Přečtěte si původní materiály ParlamentníchListů.cz přinášející názory Jiřího Menzela, Michaela Kocába (z 25.4.)(z 25.2.) (z 3.12.) (+ z 8. 11.), Daniela KortehoLibora Roučka, Michaela Romancova (z 20.4.) + (ze 7.1.) (+ z 20.8.),  Zdeny Mašínové (z 15.4.) + (z 27.3.) , senátora Zdeňka Papouška, Jiřího Zlatušky (z 18.4.) + (z 8.4.)(+ z 21.2.) , Miroslavy Němcové (z 15.4.) + (z 26.3.), Jaroslava Hutky (z 18.4.) + (ze 31.3.) Alexeje Kelina, Antona Litvina, Martina C. Putny, Alexandra Vondry, Pavla Teličky, Jany Černochové (z 11.4.), Jana Bartoška (z 12.4.) , Vladimíra Hučína, Romana Jocha (ze 7.4.) (ze 4.3.) + (ze 14.1.)  (+ 8.12. + 11. 9  +ze 7. 8.),  Mariusze Jurosze, Karla Hvížďaly, Václava Vydry, Milana Uhdeho, Pavla Šafra (z 30.3.)+ (z 21.3.), Pavlíny Filipovské, Pavla Svobody, gen. Jiřího Šedivého, Karla Schwarzenberga (z 24.3.)(ze 14.2.) +(z 30.1.), (z 3.10.) + (ze 14.8.) Ivana Langera, Františka Gábora, Jana Šinágla (z 22.3.), německého velvyslance , Tomáše Klvani (z 20.3.)+ (z 12.3.), Luďka Niedermayera (z 20.3.), Martina Bursíka (ze 17.3.) (+z 4.2.) + (z 2.12.) (+ z 6.10.z 6. 8. a z 23. 6.), Karla Svobody (z 16.3.) (+ z 28.1) Miroslava Kalouska (z 11.3.) + (ze 17.2.) + ( z 6.1.) (+ z 3. 12 + z 2.10.), Františka Laudáta, Grigorije Paska (ze 3.3.) +(+ 19.11.) (+21. 10.), Daniela Hermana,  Marka Ženíška (z  27.2.) + (z 12.2.) + (z 26.1.) (+ ze 14.1.),  Lenky Víchové, Alexandra Tolčinského (z 23.2.) + (z 13.2.), Heleny Ilnerové, Petra Fialy (z 22.2) + (4.9.)Štefana Füleho, Martina Jana Stránského, gruzínského velvyslance Zaala Gogsadzeho, Jefima Fištejna (z 12.2.)  (+z 11.12) , Jana ZahradilaJakuba Jandy, Barbory Tachecí, Ivana Gabala (+ 21.11.), Josefa Mlejnka, Bohumila Doležala (z 25.1.) (+z 15.1.) + (z 27.8.) ,  Libora Dvořáka, Jiřího Grygara, Zdeňka Bárty,Tomáše Peszyńského,  Martina Balcara, Jiřiny Šiklové (ze 14.12.) (+ 22.7.) ,Čestmíra HofhanzlaPetra Pitharta, Bohdana Zilynského, Cyrila Svobody (+ z 22.8. + z 1.9.) Stanislava Chernilevského, Andreje ZubovaKarla Janečka, Jana Urbana, Maji Lutaj, Františka Janoucha, Vladimíra Hanzela, Anatolije Lebeděva či Alexandra Kručinina

Bartuška v rozhovoru mluvil o tom, že Rusko používá při obsazování nových území stále stejnou taktiku a dá se čekat, že ji bude opakovat i v budoucnu. „Šlo to jakoby přes kopírák a popírá to teorii o lidovém povstání. Skupina civilistů obsadí budovy administrativy, muži, ženy, děti. Do dvou dnů se tam začínají nosit zbraně, ženy a děti odcházejí, zůstávají ozbrojenci. Pokud se jim postavíte rychle čelem, jako to udělali třeba v Oděse, kde je prostě upálili, nebo v Dněpropetrovsku, kde je prostě zabili a pohřbili u silnice, tak máte klid. Když to neuděláte, tak máte válku. To je celé,“ uvedl.

A pak ještě dodal: „Estonci to vědí velmi dobře, Lotyši taky, Litevci taky, Poláci taky. Myslím, že i Češi. Nepodceňujte, prosím, jak moc se naše země za poslední čtvrtstoletí proměnila.“

Celý rozhovor s Václavem Bartuškou ZDE

Již během soboty, kdy rozhovor vyšel, zareagoval poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna. Ten si nejprve zhnuseně odplivl: „Tak to už je vrchol, co za póvl se najde na MZV.“ Svého spolustraníka Lubomíra Zaorálka, Bartuškova šéfa na ministerstvu, prý vyzve, aby takového diplomata okamžitě vyhodil.

Navíc se prý poradí s právníky, jestli Bartuška svými výroky nespáchal trestný čin. V takovém případě nebude váhat s trestním oznámením. „Moji rodiče prošli lágry ve Winer Neustatu, mám pět dětí a dva vnoučky. Udělám vše, aby pokud se tady najdou takoví lidé, nemohli nastolit to, čím prošli moji rodiče. Nikdy a nic mě v tom nezastaví,“ pohrozil.

Znalec práva, předseda KSČM Vojtěch Filip, vyjádřil názor, že velvyslanec to více než přehnal. „Místo aby poděkoval panu prezidentovi, má nemístné poznámky. Je s podivem, že ti, jež oslavovali vylodění v Normandii, nejsou schopni vyjádřit stejnou úctu těm, kteří nesli největší tíhu války,“ uvedl Filip.

Podle něj je po těchto výrocích jedinou možností, že Bartuška okamžitě opustí diplomacii. „Jde o výrok za hranou nejen etiky, ale i zákona, a měly by se jim zabývat orgány činné v trestním řízení,“ dodal Filip.

Senátor Josef Doubrava se obává, že pokud máme diplomaty tak mdlého rozumu a ubohého uvažování, je to s naší diplomacií hodně špatné. „Doufám, že jeho výrok slyšel i ministr Zaorálek a postará se, aby Bartuška diplomatem dlouho nebyl, že tento výrok náležitě ocení,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz senátor.

Na Bartušku samotného pak má dotaz: „Víte, že v Oděse fašisté zavraždili kabelem od počítače i těhotnou ženu? Schvalujete bestiální vraždění lidí jen proto, že mluví rusky?“ Hitler podle něj podobně vraždil lidi jen proto, že to byli Židé. „Obávám se, že mezi ním a Bartuškou moc rozdílů nevidím,“ dodal ústecký senátor.

Poslanec Stanislav Huml napsal svou reakci na Facebook. Editorka webu Sabina Slonková si podle něj hraje s ohněm. Pro ParlamentníListy.cz pak dodal: „Ten člověk nemá ve státní správě co dělat – veřejné schvalování vražd je trestný čin.“

Jeho kolega z poslaneckého klubu ČSSD, Jiří Koskuba, se podivil, že tento člověk je diplomat. „Není to spíše pacient psychiatrické nemocnice v Bohnicích, který omylem dostal propustku?“ rýpl si. V takovém případě prý nezbývá nic jiného, než velvyslance povolat do armády a odvelet na misi do zahraničí. „Ať jenom nekecá, a koná,“ vzkázal poslanec.

Absolutní zděšení při četbě Bartuškových slov prý pocítil Zdeněk Kratochvíl, organizátor demonstrací na podporu prezidenta Zemana. „Tohle je přece beze všech diskusí výzva k pogromům,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz. „Pan Bartuška totiž věří, že se Češi již pochlapili a budou schopni provést s takzvanými Putinovými agenty (jejichž seznamy se již vytvářejí) ‚krátký proces‘,“ obává se. Uvádět jako následováníhodný příklad upalování lidí v Oděse je podle něj neuvěřitelné.

„Jestliže bude Bartuškův nadřízený, ministr Zaorálek, mlčet a okamžitě jej neodvolá, pak budeme požadovat demisi pana Zaorálka,“ prozradil. Připomíná, že již na příští sobotu byla na Hradčanské náměstí svolána demonstrace k připomínce událostí v Oděse, kde bude odvolání Bartušky jistě požadováno.

„Prostě je upálit, prostě je zabít a máte klid.“ Slibujeme, že pokud pan Bartuška zůstane na svém postu, od nás se ‚klidu‘ nedočká,“ dodal.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo, Radim Panenka

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …