Nejsem naivní beruška, ujistil Petr Gazdík. Pak se vyjádřil o Michalu Horáčkovi

16.12.2016 10:13

Michal Horáček není prezidentským kandidátem hnutí STAN. V rozhovoru pro server iDNES.cz to uvedl jeho předseda Petr Gazdík. Uvedl také, že probíhá vyjednávání s dvacítkou regionálních a celostátních stran a hnutí o vzniku společného subjektu, který by šel do příštích parlamentních voleb.

Nejsem naivní beruška, ujistil Petr Gazdík. Pak se vyjádřil o Michalu Horáčkovi
Foto: Vít Hassan
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman s předsedou STAN Petrem Gazdíkem na oslavách 28. října v "podhradí"

Gazdík uvedl, že jsou teprve na začátku nebo v první polovině vyjednávání. „Ten úkol, který je před námi, není jednoduchý. Snažíme se dát dohromady sedmnáct regionálních stran a hnutí, k tomu tři celostátní, což jsou SNK-ED, Strana soukromníků a KDU-ČSL, které by společně jakousi „třetí sílu“ mohly vytvořit. Setkává se hodně lidí, hodně pohledů na věc, a tak to jednání nějakou dobu trvá,“ prohlásil Gazdík.

Celý text je ZDE

O tom, které subjekty nakonec budou onu „třetí sílu“ tvořit, má být jasno do konce ledna. Věci programové, personální, finanční by se měly dojednat do konce března, kdy má být sněm Starostů a nezávislých. Ten bude schvalovat podobu, v jaké půjde STAN do parlamentních voleb.

Server poukázal na osud Čtyřkoalice (KDU-ČSL, Unie svobody, ODA a Demokratická unie), která měla nejprve našlápnuto k tomu, že vyhraje volby, ale pak se rozhádala a zůstala jen dvoučlenná Koalice. Nehrozí, že se rodícímu se subjektu stane něco takového?

„Právě proto jednáním věnujeme takovou pozornost, vedeme je zodpovědně, protože vím, a nejsem naivní beruška, že sebelepší úmysly můžou ztroskotat na konkrétních podmínkách a ambicích konkrétních jedinců, jak se to stalo Čtyřkoalici,“ uvedl Gazdík.

Prozradil také, že by preferoval, aby „třetí síla“ měla společného lídra, který nebude úzce spojen se žádnou z těch stran, které ji tvoří. „Osobností, které připadají v úvahu, je víc. Ale nerad bych zveřejňoval jméno toho člověka,“ řekl.

Řeč přišla i na volbu prezidenta. Gazdík přiznal, že už mu někdo na kandidaturu kývl. Neprozradil ale kdo. Dana Drábová, o níž v souvislosti s prezidentskou kandidaturou již dříve mluvil, to ale není.

Není jím ani Michal Horáček, který svou kandidaturu na post hlavy státu oznámil již před časem. „Určitě není kandidátem hnutí STAN. To mohu rezolutně vyloučit,“ uvedl Gazdík na adresu Michala Horáčka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…