Nejvlivnější ukrajinský oligarcha, kamarád prezidenta, má problém. Jdou po něm v USA kvůli vytunelované bance

10.08.2020 15:58

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj má problém. Oligarcha, který má prý pod palcem většinu Ukrajiny a nejspíše i prezidenta, Ihor Kolomoisky, byl americkým ministerstvem spravedlnosti obviněn z vytunelování banky a z následného praní špinavých peněz. „Od roku 2008 do roku 2016 tunelovali banku skrz půjčky, spláceli půjčky dalšími půjčkami a poté vyprali část peněz, které dostali skrz americké nemovitosti, vyplynulo z dokumentů podaných ve čtvrtek,“ psal Euractiv. Ve Spojených státech je však známý i pro něco jiného. Jde o Bidena.

Nejvlivnější ukrajinský oligarcha, kamarád prezidenta, má problém. Jdou po něm v USA kvůli vytunelované bance
Foto: Repro Youtube
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj

Spojené státy vyšetřují ukrajinského oligarchu Ihora Kolomoiského, který je blízký prezidentovi Ukrajiny Volodymyrovi Zelenskému. Server Euractiv.com vydal článek, kde informuje o tom, že ministerstvo spravedlnosti Spojených států obvinilo Kolomoiského z vyvedení pěti miliard dolarů z banky, kterou vlastnil, a z následného praní špinavých peněz.

Celý článek ZDE:

Anketa

Obáváte se dalšího vývoje situace kolem nemoci COVID-19?

53%
hlasovalo: 7774 lidí

„Obžaloba USA tvrdí, že Kolomoisky pomohl vyvést 5 miliard dolarů od PrivatBank, ukrajinské banky, kterou on a Gennadiy Boholiubov otevřeli v roce 1992. Od roku 2008 do roku 2016 tunelovali banku skrz půjčky, spláceli půjčky dalšími půjčkami a poté vyprali část peněz, které dostali skrz americké nemovitosti, vyplynulo z dokumentů podaných ve čtvrtek,“ psal Euractiv.

Za vlády Petra Porošenka, předchozího prezidenta Ukrajiny, byla PrivatBank vládou znárodněna prý kvůli tvrzení, že Kolomoysky a jeho obchodní partner z banky vyvedli miliardy dolarů. Kolomoisky dle Euactivu veškerá podezření popřel a odjel do Izraele, kde má též občanství. Po zvolení Zelenského však přijel zpět na Ukrajinu do Kyjeva, kde má udržovat spojení s členy prezidentovy administrativy.

„Mezi nákupy Kolomoiského a Boholiubova bylo více než 5 milionů čtverečních stop komerčních nemovitostí v Ohiu, ocelárny v Kentucky, Západní Virginii a Michiganu, závod na výrobu mobilních telefonů v Illinois a komerční nemovitosti v Texasu,“ tvrdilo ministerstvo spravedlnosti.

V USA však tento oligarcha měl dle serveru získat pozornost i z jiných důvodů než praní špinavých peněz. V loňském roce The New York Times informovaly, že Kolomoisky odmítl uspořádat schůzku se spojencem prezidenta Trumpa, Rudy Giulianim a prezidentem Zelenským ve snaze pošpinit demokratického prezidentského nominanta Joe Bidena.

 

Kolomoiského analyzovala dnes již zesnulá Tereza Spencerová. Tvrdila například, že má pod palcem většinu Ukrajiny a prý i právě prezidenta.  

„Je vzpurný a bezskrupulózní a nekontrolovatelný. A tak je mu třeba přistřihnout křidélka. Nicméně, na každý tlak reaguje Kolomoiský protitlakem. O sbližování s Ruskem jako o nevyhnutelném výsledku nynější vleklé krize, která beztak nikam nevede, ostatně mluví už od chvíle, kdy Zelenskyj vyhrál v prezidentských volbách. Může to myslet vážně, protože je byznysmen a cítí zisky, může tím ale jen provokovat,“ psala analytička.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: tle

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…