Nejznámější Putinův odpůrce se ve Washingtonu vyjádřil ke své případné prezidentské kandidatuře

03.10.2014 14:06

Politoložka Jill Doughertyová, která působí ve výzkumné instituci Wilson Center, informuje o návštěvě Michaila Chodorkovského ve Washingtonu a tlumočí jeho názory na Vladimira Putina i celou ruskou politickou scénu. Text byl publikován na serveru CNN, kde jeho autorka v minulosti působila.

Nejznámější Putinův odpůrce se ve Washingtonu vyjádřil ke své případné prezidentské kandidatuře
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

„Podle Chodorkovského názoru prezident Putin ignoruje globální a strategické výzvy Ruska a svůj prezidentský úřad využívá k tomu, aby se mohl mstít těm, kteří nesdílejí jeho názory. Zdá se, že Chodorkovskij se pozvolna zapojuje do veřejného dění. Hodlá mj. znovu otevřít skupinu Otevřené Rusko, která vznikla v roce 2001 na podporu občanské společnosti. Její zakladatel dnes říká, že chce spojit Rusy s `evropským myšlením`, kterých je podle jeho odhadů v ruské společnosti asi 12 %," píše Doughertyová.

„Přesto nevypadají vyhlídky ruské občanské společnosti příliš růžově. Euforie z protiputinovských demonstrací konaných v letech 2011 – 2012 se vytratila a většina vůdců těchto protestů skončila v v domácím či skutečném vězení. Poslední demonstrance proti vojenským akcím ruského vojska na Ukrajině se sice konala jen před pár dny, ale počet účastníků byl řádově nižší. Ruské úřady rovněž zpřísnily zákony týkající se pořádání demonstrací a samotných voleb. Zároveň se Kreml zaměřil na nevládní organizace financované ze zahraničí a obvinil je z toho, že plní roli cizích agentů," informuje Doughertyová.

To vše podle mínění Chodorkovského naznačuje, že opozice ve volbách v roce 2016 nemůže zvítězit. Pokud má pravdu, tak to vyvolává otázku, jak dlouho může Putin v Rusku ještě vládnout. Chodorkovskij odhaduje, že existuje pouze asi desetiprocentní pravděpodobnost, že by mohl Putin v příštích dvou letech přijít o moc. „Ale jistě se může dopustit nějaké závažné chyby," míní nejznámější ruský Putinův bývalý vězeň.

„Když se ale Chodorkovskij dívá do minulosti, tak příliš velkých chyb, které by Putin udělal, nevidí. I tváří v tvář tvrdým sankcím dokázal Rusy přesvědčit, že vším jsou vinni ti `oškliví` Američané, kteří se snaží Rusko potrestat za nezávislou zahraniční politiku. Tato strategie vychází z ruské povahy a historických zkušeností se sankcemi z minulých desetiletí. Rusové jsou zvyklí, že prostě musí vydržet," zmiňuje Doughertyová.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

„Putin beze zbytku vyhověl a ještě dále rozdmýchal nacionalistické nálady, které Rusové pociťovali po pádu Sovětského svazu. V dlouhodobém horizontu je však taková propaganda podporovaná státem nebezpečná. Putinovi nacionalističtí stoupenci ruského prezidenta nutí do ještě ostřejších prohlášení a skutků a není úplně jasné, do jaké míry je ještě Putin dokáže ovládat," upozorňuje Doughertyová.

„Když se ptám Chodorkovského na jeho případnou budoucnost v ruské politice, rezolutně odmítá, že by chtěl někdy založit politickou stranu. To podle něj ani v minulosti nefungovalo, protože úřadům se vždy podařilo jakýkoli politický konkurenční projekt zadupat do země. Chodorkovskij se krátce zamyslí před tím, než hovoří o své případné účasti v prezidentských volbách. Nakonec říká, že je ochoten se v případě poptávky nabídnout jako politický kandidát evropsky smýšlejících Rusů. Zkusil bych to, byť nevím, jestli to může zafungovat, říká Chodorkovskij. Jeho pochybnosti jsou zcela namístě. Mnoho Rusů jej vidí jako boháče, který si nadělal své jmění díky ostrým loktům v průběhu divokých devadesátých let. I někteří prozápadně orientovaní Rusové mají pochybnosti o kořenech Chodorkovského bohatství. Spojenci Kremlu jej navíc obviňují z toho, že má na svých rukách krev, protože se prý mstil svým obchodním konkurentům. A proč vlastně nyní Chodorkovskij přicestoval do Washingtonu? Podle svých slov se snaží vysvětlit lidem, co dělá. Opravdu nemám rád, když lidé říkají, že raději berou Putina, protože jej aspoň znají a vědí, co od něj očekávat, zmiňuje Chodorkovskij. Chodorkovskij bez emocí odhaduje, že Putin se u moci na 90 % udrží i příštích dvacet let, ale už poněkud zlověstněji dodává, že pokud odejde dříve, nebude to demokratickou cestou," cituje Chodorskovského, který strávil devět let ve vězení.

„Bez ohledu na to je poměrně pochopitelné, proč je Putin v současné době v Rusku tak populární. Díky rostoucím cenám ropy dokázal zvýšiř průměrné platy svých spoluobčanů a naplnit bankovní konta prorežimních majitelů velkých korporací, které se pohybují v oblasti prodeje ropy a plynu. Během ukrajinské krize se mu navíc podařilo vyvolat u obyčejných Rusů strach z napadení jejich země NATO a vůbec celým Západem," tvrdí Doughertyová.

„Ale vyhlídky na to, že by někdo jako je Chodorkovskij mohl ohrozit Putinovu pozici, jsou zatím velmi nejasné. Stejně tak je nejasné, jestli by chtěl být nositelem takové změny právě Chodorkovskij. `Doufám, že se najde někdo jiný. Koneckonců, lidé, kteří chtějí přivést zemi ke změně, obvykle končí ve vězení. A toho už jsem si já užil až dost,` dodává se smířlivým úsměvem Chodorkovskij," říká Doughertyová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…