Němcová na Hrad: Nastal významný posun

22.06.2020 9:41

Bývalá předsedkyně poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS) ve videu na sociální síti uvedla, že rozhodnout se pro ni kandidovat do Senátu nebyla rozhodně jednoduchá věc. Probudila se v ní však dle jejích slov bojovnost. Nevylučuje ani kandidaturu na prezidenta, v čemž ji nepřímo podpořil i předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Němcová na Hrad: Nastal významný posun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

„Rozhodnout se kandidovat do Senátu Parlamentu České republiky pro mě vůbec nebyla jednoduchá věc. Říkala jsem si, co ještě všechno umím a neumím, ale pak se ve mně probudilo to, co mám moc ráda. Taková bojovnost, která ve chvíli, kdy je to potřeba, se najednou objeví a já zjistím, že mám něco dělat. A vzpomněla jsem si, že bych sice mohla sedět na zahrádce a věnovat se tomu, co mám ráda, ale mám také dva báječné vnuky a chci něco pro ně udělat, protože mám dojem, že věci nejdou v naší zemi tak, jak si myslím, že to je správné. A tak pro ně, ale i pro sebe ještě chci zabojovat,“ uvedla Němcová ve svém videu, proč chce kandidovat do Senátu.

Anketa

Vadí vám údajný střet zájmů Andreje Babiše?

9%
91%
hlasovalo: 16982 lidí

V rozhovoru pro Forum24.cz pak Němcová hovořila i o důvodech, proč se rozhodla do Senátu kandidovat. Jedním z důvodů je podle ní stav české společnosti, která se podle jejích slov neubírá dobrým směrem. „Máme zde vládu, která je podporována komunisty, od roku 1989 je to poprvé, kdy se tak stalo. Máme trestně stíhaného premiéra, který je podezřelý ze spolupráce s tajnou bezpečností minulého režimu, a prezidenta, který nás odklání od tradiční zahraniční politiky směřované k demokratickým zemím, oproti tomu on ji otáčí spíše k Číně a Rusku. Takže to jsou ty společenské podmínky, které mě nutí ještě neodejít. A když hledám, kde bych mohla zkušenost nějak lépe využít, tak mi z toho vyšel Senát. Poslední dobou se proměňuje v komoru, která dbá na ten základní pilíř, bez kterého se poměrně ještě křehká demokratická stavba může zřítit. Láká mě, že bych tam mohla daleko lépe prosazovat svobody jednotlivce, úctu k právu i ústavním principům,“ uvedla Němcová, pro niž druhý důvod je osobní, kdy je přesvědčená, že už se člověk něco naučil a něčím prošel, takže to může uplatnit.

„Třetím důvodem je to, že se podařilo dát dohromady síly demokratických stran a hnutí na mou podporu. Je to ukázka toho, že se umíme domluvit. A že předvádíme, že umíme naplňovat výzvy společnosti, které se k tomu neustále vztahovaly. Netvrdím, že to jde vždycky a všude, ale tahle podpora mě velmi silně motivovala,“ uzavřela.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek by ji však rád viděl na vyšším postu než v Senátu – na Hradě. Retweetoval totiž post jedné z uživatelek sociální sítě. 


Sama Němcová kandidaturu na prezidentku nevylučuje, ale zároveň ani nepotvrzuje. Uvedla to v rozhovoru s moderátorem Lubošem Xaverem Veselým na XTV. „Je to pro mě nepohodlná pozice, když mám na tyto otázky odpovídat,“ uvedla.

Psali jsme ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…