Německá kancléřka prý sice trochu otálela, ale už poblahopřála Tsiprasovi

27.01.2015 13:55

Německá kancléřka Angela Merkelová dnes poslala blahopřejný telegram novému řeckému premiérovi Alexisi Tsiprasovi. Popřála mu sílu a úspěch v jeho nelehké pozici, uvedla agentura Reuters. Některá německá média se pozastavovala nad tím, že kancléřka s blahopřáním poněkud vyčkávala. Jak poznamenal portál EUObserver, podobný přístup zvolili i další evropští politici.

Německá kancléřka prý sice trochu otálela, ale už poblahopřála Tsiprasovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléřka Angela Merkelová

Německá vláda vždy trvala na tom, že Atény musí dodržet sliby ohledně úsporných opatření. Merkelová nyní v telegramu rovněž uvedla, že doufá v "další prohloubení" dobrých vztahů mezi Německem a Řeckem.

"Ujímáte se úřadu v obtížné době, budete mít velkou odpovědnost," napsala německá kancléřka. "Přeji vám mnoho síly a úspěchu ve vaší budoucí práci," dodala. Právě německou kancléřku přitom mnozí Řekové považují za příčinu jejich utrpení souvisejícího s úspornými opatřeními, poznamenala agentura Reuters.

Nedělní předčasné volby v Řecku vyhrála Tsiprasova dosavadní levicová opoziční strana SYRIZA. Na zformování vlády se dohodla s pravicovou stranou Nezávislí Řekové (ANEL) a složení kabinetu by měl premiér oznámit ještě dnes. Ačkoli byly výsledky hlasování poměrně jasné již v neděli večer, mnoho evropských vůdců s reakcí na výsledek voleb otálelo, poznamenal portál EUObserver.

Ještě v pondělí ráno neexistovala žádná reakce na výsledky řeckých voleb od unijního prezidenta Donalda Tuska

Jedním z prvních, kdo veřejně blahopřál Tsiprasovi, byl již v neděli francouzský prezident François Hollande. Britský premiér David Cameron jen reagoval na komunitní síti Twitter. "Řecké volby zvýší ekonomickou nejistotu napříč Evropou. To je důvod, aby Británie setrvala u své (hospodářské) politiky a ochránila vlastní (ekonomickou) bezpečnost," napsal. Finský premiér Alex Stubb zase jen stručně sdělil, že výsledky demokratických voleb "musí být respektovány".

Ještě v pondělí ráno pak neexistovala žádná reakce od unijního prezidenta Donalda Tuska, jehož kancelář je přitom poměrně rychlá v rozesílání blahopřání po vyhraných volbách. Stejně tak nereagoval ani šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker. Prohlášení obou dvou představitelů EU přišlo až v pondělí odpoledne. Tusk pak na Twitteru rovněž napsal, že Tsiprase pozval do Bruselu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…