Německá vláda schválila severní plynovod a okamžitě to schytává. Teď prý opravdu není vhodná doba, dělat byznys s Putinem

01.04.2018 21:35

Spolková republika Německo povolí výstavbu a provoz své časti plynovodu Nord Stream 2 (Severní proud 2), o který se v Evropské unii vede spor, a to zrovna ve chvíli, kdy země EU vyhošťují ruské diplomaty. Projekt má totiž rozšířit plynovod, který obchází Ukrajinu a přepravuje plyn z Ruska do Německa po dně Baltského moře. Někteří kritici varují, že to akorát posílí závislost na Moskvě a Vladimir Putin pak nebude Evropany brát vážně.

Německá vláda schválila severní plynovod a okamžitě to schytává. Teď prý opravdu není vhodná doba, dělat byznys s Putinem
Foto: Oficiální twitterový účet Vladimira Putina
Popisek: Prezident Ruské federace Vladimir Putin

Plynovod Nord Stream je známý tím, že vyvolává zahořklé debaty. Celá situace nyní ještě graduje, a to navíc v době, kdy většina členů EU dává vyhoštěním ruských diplomatů najevo jednotu a odhodlání vůči Kremlu, informovala německá veřejnoprávní televize ARD, jejíž text pro české čtenáře přeložil server Časopisargument.cz.

Podle europoslance za Zelené Reinharda Bütikofera vysílá Nord Stream 2 přesně opačný signál. „Když jen povrchně pošleme čtyři diplomaty domů, ale tam, kde jde o evropskou samostatnost neděláme nic, pak Putin nebude mít pocit jasné evropské vůle, která mu stanovuje hranice,“ uvedl.

Kritici Nord Streamu 2 jsou toho názoru, že plynovod upevňuje závislost na Moskvě, co se energií týká. A nelíbí se to ani USA. Námitky zahrnují posílení pozice Gazpromu. Ale také to, že se zatím existující trasy stávají přebytečnými – ukrajinská i polská. Bütikofer říká, že Ukrajina bude vydíratelnější, protože už nebude moci dělat obchody a hospodářsky se tím destabilizuje. V Evropské komisi jsou přesvědčeni o tom, že Nord Stream 2 jde proti cíli mít co nejvíce zásobovacích cest. Pro německou vládu a provozovatele je podle serveru Časopisargument.cz jasné, že se jedná o soukromý ekonomický projekt, do kterého nemá EU co mluvit.

  • Původní zdroj ZDE

Zatímco jedni hovoří o tom, že plynovod posílí Německo a Evropu, protože je to znamení energetické bezpečnosti, jiní hovoří o rozdělení a oslabení EU. Navíc podle německé veřejnoprávní televize ARD pak Putin nebude brát Evropany vážně, když ho na jednu stranu potrestají, ale na druhou s ním chtějí dělat nové obchody. Pokud po německém povolení přijdou povolení z dalších zemí, může se prý začít stavět ještě v tomto roce tak, aby byl provoz spuštěn na konci roku příštího.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

19:50 Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

Sociální demokracie se snažila zrušit registraci koalice ČSSD pro volby do Evropského parlamentu. Zk…