Německo nechtělo být motorem evropské integrace, ale bylo k tomu donuceno, říká Jindrák

12.06.2017 22:57

Ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Rudolf Jindrák v pondělních Událostech, komentářích České televize promluvil o zahraničních cestách Miloše Zemana. Zmínil přitom německou kancléřku Angelu Merkelovou a její cestu do Číny.

Německo nechtělo být motorem evropské integrace, ale bylo k tomu donuceno, říká Jindrák
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rudolf Jindrák, šéf zahraničního odboru KPR

Rudolf Jindrák před kamerami připomněl, že prezident Zeman jede do Velké Británie vyznamenat válečné veterány, kterým už jejich velmi pokročilý věk nedovoluje zavítat do Česka. Setkání kteréhokoli státníka s královnou má jasně daný scénář, který se dodržuje už stovky let a dodrží ho i Miloš Zeman.  „Tlumočnice tam nebude, pan prezident bude s královnou mluvit anglicky. To setkání je strukturované a jedním z těch bodů je naše vnímání Brexitu,“ prozradil host.

Pár slov řekl také k předčasným britským volbám. Šéfka konzervativců Theresa Mayová podle Jindráka asi počítala s mnohem lepším výsledkem, ale teď musí pracovat s tím, jak rozhodli voliči. Jejich rozhodnutí v předčasných volbách může vést i k tomu, že Mayová skončí v pozici britské premiérky.   

Prezidenta Zemana čeká také cesta do USA. Tradičně promluví na půdě OSN v New Yorku a možná se tu setká i s prezidentem USA Donaldem Trumpem. Podle Jindráka se to logicky nabízí, ale zatím není nic potvrzeno.

Stranou Jindrákovy pozornosti nezůstala ani cesta Miloše Zemana do Vietnamu. Jistojistě platí, že o úspěchu českých výrobků v zahraničí rozhoduje trh, ale přímluva politiků může našim podnikatelům pomoci.   

„Když jsem ještě působil v Německu, tak jsem sledoval, jak jezdila do Číny kancléřka Merkelová, tak ona s sebou vždy brala několik desítek podnikatelů,“ prozradil Jindrák, když vzpomínal na časy, kdy zastával post českého velvyslance ve Spolkové republice Německo.

Když už byla řeč o Německu, Jindrák připomněl, že v září čekají naše západní sousedy volby a po nich pravděpodobně zesílí tlak na evropskou integraci. Tu dnes prosazuje především Německo, byť o to prý nestálo. „Německo nechtělo být motorem evropské integrace, ale bylo k tomu donuceno,“ uvedl Jindrák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…