Německý deník se vysmívá Slovákům. Ukazuje, jak je "rozpálit doběla"

17.01.2015 20:52

Německý Die Welt svým čtenářům humornou formou přibližuje svůj pohled na Slovensko. Naše východní sousedy by rozhodně nepotěšil, ale v klidu zřejmě nenechá ani řadu našich občanů, především těch z Moravy. Slováci prý trpí chronickým komplexem méněcennosti vůči Čechům. Vzpomíná také na to, jak prezident Zeman před lety Slováky urazil.

Německý deník se vysmívá Slovákům. Ukazuje, jak je "rozpálit doběla"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slovensko

Slováci se dobrovolně oddělili ze společného Československa, ale dodnes se prý s námi porovnávají a zbytečně se jim zdá, že jsou něco méně. I když v případě piva je jejich pocit možná oprávněný. Welt.de v této souvislosti vzpomíná na to, jak Miloš Zeman ještě jako premiér slovenské pivo kritizoval, čímž hrdý národ urazil.

Slováci jako východní Němci

Slováci ale mají dobré i různé domácí pálenky. "I arogantní Češi si kupují slovenské domácí pálenky ve velkém množství a to z dobrého důvodu. Jsou totiž mnohem lepší než ty ze sousední Moravy, i když i tam kvasí meruňky, švestky a další ovoce. Takže: Žádné vtipy o slovenských vínech a domácích pálenkách" radí čtenářům server.

Trochu problém je prý s národní identitou Slováků. Napřed tisíc let žili pod nadvládou Maďarů a pak se stali součástí Československa, kde hráli především roli vyvažující síly proti německé menšině v tomto státě. Ale pokud chcete Slováky opravdu rozčílit, připomínejte jim Čechy. Češi prý totiž vidí Slováky jako později západní Němci viděli ty východní po opětovném sjednocení země - jako zaostalé spoluobčany, které je třeba naučit používat kapesník a jíst příborem.

Jistou nadřazenost prý pak Slováci Čechům vrátili, když přišel Hitler. Nechali je na holičkách a vyhlásili si vlastní stát. "Měli byste ale vědět, že se Slováci také podíleli na atentátu na Reinharda Heydricha," pokračuje v popisu server.

Neplést se Slovinskem, jak se to stalo Bushovi

V poválečném Československu pak najdeme ve vrcholných funkcích hned dva Slováky, kteří ale v klíčovém okamžiku selhali. Je to Alexander Dubček, který se sklonil před sovětskými tanky, a Gustav Husák, který v zemi vládl od sovětské invaze až do roku 1989.  

Nyní je Slovensko součástí EU a dokonce i eurozóny, ale ani tak prý není ve světě příliš známé. To se prý projevilo například v roce 2005, když tehdejší prezident Spojených státu George W. Bush při návštěvě v Bratislavě řekl, jak se mu ve Slovinsku líbí. Zaměnil tedy Slovensko se Slovinskem na Balkáně.

  • Původní text v němčině ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Renáta Zajíčková byl položen dotaz

Ministerstvo pro vědu a výzkum

Můžete mě nějak přesvědčit, že toto ministerstvo není jen politickou trafikou? Protože ho stejně řídí lidi bez kompetence nebo vám snad přišla Langšádlová nebo teď Ženíšek kompetentní? A nezvládlo by agendu ministerstvo školství? Protože dřív to zvládalo. Jak to vysvětlíte?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci od spojence dostali nepříjemný vzkaz

9:54 Ukrajinci od spojence dostali nepříjemný vzkaz

Rusové pokračují v postupu na východě Ukrajiny. Útočí u Svatove a podle washingtonského Institutu pr…