Paroubek: Předstihne Slovensko v životní úrovni Českou republiku do pěti let?

15.01.2015 4:32

České firmy v tomto očekávají růst zakázek, chtějí více investovat a měly by také vytvářet nová pracovní místa, zaměstnanost by tak v příštím, roce podle odhadů měla vzrůst až o 1,5 %.

Paroubek: Předstihne Slovensko v životní úrovni Českou republiku do pěti let?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Firmy také počítají s tím, že v tomto roce porostou mzdy jejich zaměstnanců. To je ovšem průměrný trend a situace v různých formách se bude pochopitelně lišit.

Podle společnosti Deloitte by se do roku 2020 měla životní úroveň v Česku zvýšit na úroveň 86 % průměru Evropské unie. To je o pět procent více než před dvěma roky. Stejná analýza hovoří také o tom, že Česko začne zaostávat za Slovenskem, které by se do roku 2020 mělo dostat na úroveň 90 % průměru EU.

Podle Davida Marka, hlavního ekonoma Deloitte, by letos měla česká ekonomika stoupnout o 2,3 %. Mezi roky 2016 až 2020 by pak ekonomika měla růst průměrně o 1,7 % ročně. „Ve světle historické výkonnosti české ekonomiky se může odhad HDP pro následujících pět let zdát jako nízké číslo, nicméně je nutné vzít v potaz očekávaný vnější vývoj. Pokud poroste německá ekonomika průměrně o 1,4 procenta, limituje to do značné míry také prostor pro růst českého hospodářství," uvedl Marek.

Ekonomové tedy očekávají, že česká ekonomika poroste rychleji než právě německá, stejně tak francouzská, kde očekávají růst 1,1 procenta, a italská s 0,6 procenta. Nejrychlejší růst mezi zeměmi Evropské unie očekávají ekonomové v Polsku a na Slovensku, kde by měla ekonomika růst zhruba tříprocentním tempem.

A z toho také vychází podstata propočtu firmy Deloitte – česká ekonomika poroste pomaleji než slovenská, a za pět let tak v ukazateli HDP podle parity kupní síly dojde k tomu, že slovenská ekonomika převýší tu českou.

Připomínám, že v letech 2008–2013 česká ekonomika vinou chybní hospodářské politiky českých pravicových vlád v nejlepším případě stagnovala. Zato slovenská ekonomika rychle překonala recesi v roce 2009 a poté již jen rostla.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Paroubek - profil

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

6:03 Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

Kdo nás osvobodil? A komu to nemáme zapomenout? Snad nám ministryně Černochová napoví!