Němečtí vysídlenci vítají, že ČR uznává násilí při odsunu

03.08.2015 9:54

Německý Svaz vyhnanců (BdV) dnes uvítal, že si Česká republika i další středoevropské země připomínají poválečné vysídlení německého obyvatelstva a uznávají jeho násilnou povahu. Organizace zastřešující vysídlenecké spolky zároveň zdůraznila, že závěry postupimské konference z roku 1945 nemohou posloužit jako ospravedlnění násilí, k němuž při odsunu docházelo.

Němečtí vysídlenci vítají, že ČR uznává násilí při odsunu
Foto: wikipedia
Popisek: Německá vlajka.

Na konferenci v Postupimi, která skončila 2. srpna 1945, vyjádřili zástupci vítězných mocností souhlas s odsunem německého obyvatelstva z Československa, Polska a Maďarska. Velmoci však zdůraznily, že vysídlení musí probíhat „spořádaně a lidsky“.

„Protokoly z Postupimi nebyly nic jiného než pokus legitimizovat zločiny při vyhánění, k nimž docházelo už dlouho před začátkem konference. O spořádaném a lidském přesídlení, jak ho protokoly popisovaly, nemohla být vůbec řeč,“ uvedl v tiskovém prohlášení předseda BdV Bernd Fabritius. Jmenovitě odsoudil masakr Němců v Ústí nad Labem, pochod smrti z Brna do Rakouska nebo útoky na Němce v Žatci a v Lanškrouně.

„Přepadání, vraždy, nenávist, odplata, konfiskace, nucené práce, trestné tábory i odsuzování byly na denním pořádku. Německé civilní obyvatelstvo se stalo obětí stalinistické mocenské politiky, s jejíž pomocí chtěl Sovětský svaz ovládnout prostor střední, východní a jihovýchodní Evropy,“ uvedl Fabritius.

„Nyní, 70 let po postupimské konferenci, přijímají němečtí vysídlenci následky druhé světové války bez touhy po odplatě. Jsou vděčni obyvatelům zemí, z nichž jejich předkové pocházeli, že stále více přiznávají zločinnou a násilnou povahu tehdejších událostí,“ uvedl Fabritius.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…