Ostrá palba komunistů do Bělobrádka má pokračování. Germanista Šonka jim připomíná výroky Gottwalda

24.07.2015 8:36

ROZHOVOR Publicista a germanista Jaroslav Šonka, který pobýval řadu let v Německu a má vazby na sudetoněmecký Landsmanšaft, odpovídá ParlamentnímListům.cz na dotazy ohledně omluvy za poválečné vyhnání a příkoří vůči Němcům z Československa. Reaguje tak i na aktivitu místopředsedy vlády a ministra Pavla Bělobrádka (KDU–ČSL) v Mnichově. Šonka upozorňuje na staletí trvající koexistenci Čechů a Němců a také na jedno pozapomenuté prohlášení Klementa Gottwalda učiněné ve třicátých letech minulého století.

Ostrá palba komunistů do Bělobrádka má pokračování. Germanista Šonka jim připomíná výroky Gottwalda
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Jaroslav Šonka

Co říkáte na aktivitu místopředsedy vlády Pavla Bělobrádka v Mnichově? Omluva byla podle vás jen křesťanské gesto nebo je potřeba si ty události kolem odsunu dále připomínat?

Křesťanské gesto je namístě. Ovšem rovněž si musíme ty události připomínat a historicky je zpracovávat. Nelze pečovat o minulost třeba až ke Karlovi IV., který byl ze tří čtvrtin Němec, a stal se nejslavnějším Čechem, a současně se chovat neurvale k těm, kteří zdědili stejnou historii. Jak to, že se to pořád připomíná? To je nemístná otázka. Není to dávno. A společná historie i ten Karel IV. vyžadují vysvětlení do učebnic: Co se stalo, jak se to stalo, jak zacházet třeba s antinacistickým odbojem českých Němců, a hned uvidíme, že nenávistné a paušalizující hlášky nejsou vhodné. Hlavně neslouží našemu správnému povědomí o minulosti.

Jak se na omluvu či neomluvu dívají zástupci Landsmanšaftu? Zvláště na výrok prezidenta Zemana, že bychom se neměli omlouvat?

To, co jsem zmínil, platí i pro výroky prezidenta Zemana. Intelektuální úroveň jeho hlášek hodnotit nechci. Zástupci Sudetoněmeckého krajanského sdružení postáli spolu s Bělobrádkem, ale i se zástupci bavorské vlády u kytice v českých barvách – a všichni symboliku pochopili. Sudetoněmecká centrála, ve které jsem byl častěji, má například i perfektní knihovnu, kde studují čeští historici – kdo má nějaké námitky, ať si tam skočí a podívá se.

Může Landsmanšaft podle vašeho názoru iniciovat ještě nějaké problémy v Bruselu či Štrasburku?

Sudetoněmecké krajanské sdružení změnilo stanovy, kterými se otevřelo dalším kontaktům s Čechy. Jaké problémy by mělo v Bruselu či Štrasburku dělat? Nic takového nevidím. Problém je spíše na české straně, kde část populace ignoruje řadu faktů o kontextu našeho staletého soužití. To se musí dostat do veřejně reflektovaného „dějepisu“. Jedna zajímavá možnost by spočívala třeba v tom – oběhnout budovu Národního muzea a přečíst jména těch, kdo jsou vyobrazeni nad každým oknem. To byl ještě národ! A polovičku těch jmen bude většina muset googlovat – a pak zjistí, že řada z těch lidí doma mluvila německy.

Co říkáte absolutně odmítavému postoji k Bělobrádkově omluvě ze strany komunistů?

Komunisté jsou stranou, která se stará o dědictví řady nedemokratických period, které znásilňovaly Němce i Čechy. Tahle partaj by si měla připomenout výroky Klementa Gottwalda o tom, že by naši Němci měli mít právo na autonomii až do úplného odtržení. To byla léta třicátá. Komunisté jsou mistry oportunistických změn pozic, poklon sovětským vzorům. Lidská práva je nikdy nezajímala. Proč by tedy měli být směrodatní pro můj úsudek? Občas mne tak napadne něco o smetišti dějin.

Proč se podle vás k této záležitosti nevyjadřuje krajní pravice, která je v Německu poměrně aktivní?

Já nějak nevidím tolik té krajní pravice v Německu, ani tedy nemohu posoudit její reakce. Jedna věc však určuje šíři sektoru, do kterého se zprávy o Bělobrádkovi a Posseltovi dostanou, a sice to, že Češi a jejich bývalí němečtí krajané nejsou hlavním bodem programu světové politiky a zájem o jejich záležitosti je okrajový. Proto je nejdůležitější jejich vzájemné chování a společné hledání v historii jedné země.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…