Nemehlo Babiš, už to nezakryje, jásá Schmarcz. Budoucnost prý patří Bartošovi s Fialou

01.01.2021 10:29

Jaroslav Kubera, který již bohužel není mezi námi, předpovídal na počátku roku 2020, že šéf hnutí ANO Andrej Babiš vyhraje i příští volby do Poslanecké sněmovny. Zdá se však, že koronavirus výrazně změnil situaci. Ukázalo se, že Babiš není tím skvělým manažerem, za kterého se vydával. A jako by to nestačilo, Babiš má na počátku roku 2021 ještě dva další problémy, s nimiž se musí vyrovnat.

Nemehlo Babiš, už to nezakryje, jásá Schmarcz. Budoucnost prý patří Bartošovi s Fialou
Foto: Facebookový profil Andreje Babiše
Popisek: Premiér Andrej Babiš (ANO)

Ještě na počátku ledna 2020 se zdálo, že šéf hnutí ANO a premiér Andrej Babiš neotřesitelně kraluje české politické scéně. Tehdejší předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS), který bohužel v závěru ledna zemřel, předpovídal, že Babiš vyhraje i sněmovní volby v roce 2021.

Jenže rok poté vypadá všechno jinak. Hnutí ANO  sice dál dominuje předvolebním průzkumům voličských nálad, ale podle konzervativního komentátora Martina Schmarcze se tři věci změnily. Jednak se v koronavirové pandemii, která se nevyhnula ani Česku, ukázalo, že Babiš není dokonalý manažer, který dokáže v krizi republiku efektivně řídit.

Andrej Babiš si od počátku vytvářel image schopného manažera, který vše zařídí a je o několik tříd lepší než tradiční demokratičtí politici. Takto ho také mnozí lidé volili a dosud volí. Měli pocit, že jim přinese prosperitu, a období konjunktury jim zdánlivě dávalo za pravdu. Vše je nyní pryč jako mávnutím kouzelného proutku. Řídící schopnosti se ukázaly být iluzí a s koronakrizí kráčí i ta ekonomická. Tu se premiér snaží aspoň do voleb odehnat bezprecedentním zadlužováním země. Ale své nemehlovství nezakryje,“ napsal Martin Schmarcz v komentáři pro Info.cz.

Navíc se zformovaly hned dva politické bloky, jejichž představitelé mají ambici odstavit Babiše od moci. Na jedné straně je to liberální blok Pirátů a STAN, a na straně druhé je to konzervativní blok ODS, TOP 09 a lidovců.  

Na počátku minulého roku byla ještě opozice příliš rozdrobená.

A dále: Auditoři EU definitivně dospěli k závěru, že Andrej Babiš se nachází ve střetu zájmů, když na jedné straně jako politik spolurozhoduje o přidělení dotací v Česku, a na druhé straně jako majitel Agrofertu tyto dotace přijímá. Toto konstatování zkomplikuje Agrofertu možnost žádat o dotace, které dosud Babišův kolos, dočasně odložený ve svěřenském fondu předsedy vlády, pobíral ve velkém.

I to může být podle Schmarcze důvod, proč se premiér Andrej Babiš dvakrát nepohrne do působení v příští vládě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…