Nepoužívejte výraz ,,křesťanské hodnoty", když chcete šířit nenávist vůči cizincům, vyzvali čeští evangelíci

19.10.2016 13:07

Hluboké znepokojení nad způsobem, jakým v posledních měsících někteří veřejní činitelé volají po návratu ke „křesťanským hodnotám nebo kořenům“, vyjádřila synodní rada Českobratrské církve evangelické v textu, který zveřejnila na webu E-cirkev.cz.

Nepoužívejte výraz ,,křesťanské hodnoty", když chcete šířit nenávist vůči cizincům, vyzvali čeští evangelíci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled do sakristie kostela Všech svatých

Evangelíkům záleží na tom, aby označení „křesťanský“ nebylo vyprazdňováno. „Pokládáme za nepřijatelné, používá-li se ‚křesťanská‘ rétorika pro šíření předsudků a nenávisti vůči cizincům, nejčastěji muslimům, pro odmítání pomoci uprchlíkům, přivolávání střetu civilizací či vyvolávání duchů nacionalismu. Obáváme se toho, aby se povrchní ‚křesťanská‘ rétorika nestala ospravedlněním naší nechuti dělit se s druhými nebo něco obětovat,“ píše se v prohlášení.

Celý text je ZDE

„Evangelium přijímáme jako dobrou zprávu pro slabé a trpící, která je v příkrém rozporu s každým hloubením příkopů mezi lidmi, vytvářením přehrad a nepřátelství. Jako křesťané se ke zvěsti Ježíše Krista hlásíme jako k programu naší životní cesty, byť jej ani zdaleka nedokážeme naplňovat. Rádi bychom povzbuzovali k naději, že lze hledat cestu k lidem kolem nás a překonávat zničující konflikty,“ dodává synodní rada Českobratrské církve evangelické.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…