Nevídané. V TOP 09 se postavili proti Karlu Schwarzenbergovi

10.09.2023 19:21

„Pokud bychom neměli svého velvyslance v Moskvě, bylo by to proti veškerému charakteru a principům diplomacie a také proti zájmům České republiky, které bychom vždy měli mít na paměti,“ pronesl ve svém komentáři na serveru Novinky.cz bývalý ministr zahraničí a čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. A spustila se lavina komentářů. Proti českému zastoupení v Moskvě se staví i část TOP 09. „Zločinnému režimu nemůžeme dávat signál, že je partnerem,“ zaznívá ze strany, které dříve Schwarzenberg předsedal.

Nevídané. V TOP 09 se postavili proti Karlu Schwarzenbergovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Anketa

Má Česko pořídit letouny F-35?

3%
96%
hlasovalo: 52398 lidí
Podle Schwarzenberga „nedává smysl“ ani samotná debata kolem otázky, zda máme vyslat našeho velvyslance do Moskvy. Ve svém komentáři na serveru Novinky.cz totiž upozornil, že diplomacie neslouží k jakémusi „morálnímu uznání“, ale diplomatické vztahy se podle něj vážou na uznání faktu, že dotyčná vláda ovládá celou svou zemi.
 
„Například první vládu Tálibánu v Afghánistánu jsme neuznali, protože neovládali celé teritorium. Ale pokud se jim to podaří, nezbývá nic jiného než dotyčnou vládu uznat a také s ní navázat diplomatické vztahy,“ míní bývalý šéf české diplomacie. Diplomatické styky by se podle měly navázat vždy, jakmile je jasné, že je vláda v dané zemi stabilní. 
 
Příkladem výhod udržení diplomatických vztahů je podle Schwarzenberga například postoj Švédska za druhé světové války, které udržovalo styky se všemi stranami, a zatímco spojencům dodávalo informace, Němcům Švédsko umožňovalo přesuny armády či mu dodávalo železnou rudu na zbraně. „Během druhé světové války, kdy byl Hitlerův režim opravdu znám svým charakterem, sociálními demokraty ovládané Švédsko udržovalo s Německem diplomatické styky až do konce třetí říše právě proto, že bylo nutné s německou vládou udržovat kontakt, dostávat se k informacím a hájit tam švédské zájmy,“ upozornil Schwarzenberg.
 
Podle bývalého ministra zahraničí tak nemít českého velvyslance v Moskvě je „proti veškerému charakteru a principům diplomacie a také proti zájmům České republiky, které bychom vždy měli mít na paměti“.
 
Slova čestného předsedy TOP 09 nasdílel také exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) a připsal: „Je velmi důležité, aby občas zaznělo slovo zkušeného profesionála, který dal vždycky přednost českým zájmům před vlastní popularitou.“
 
Mnozí však Schwarzenbergova slova odmítali přijmout. Člen mladých občanských demokratů Martin Cvrček měl jasno. S Ruskem bychom prý měli jednat jen o jeho kapitulaci. „Já Jeho Jasnost chápu. Ale kdybychom velvyslance jmenovali, musel by předat jmenovací listinu Putinovi. A tím bychom legitimizovali ruský režim, který je naším nepřítelem. A s nepřítelem se jedná jen o jeho kapitulaci,“ napsal. 
„Jediného velvyslance, kterého bychom do Ruska měli posílat, je ten jejich u nás. S teroristy se nevyjednává. Nelze je brát jako normální stát. Jakákoli taková spolupráce normalizuje a legitimizuje ruskou vládu,“ ohradil se proti Schwarzenbergovi také další z komentujících. 
 
 
A další z přispěvatelů pod Kalouskovým komentářem na sociální síti X tvrdil, že Rusko s námi coby s NATO „vede válku“, a mít tak v Moskvě velvyslance je prý „neotřelé“. „Pokud se Rusové rozhodnou velvyslance zatknout třeba za smyšlenou špionáž (divil by se tomu ještě někdo?) a budou za jeho propuštění od nás něco chtít, co uděláme?“ doplnil.
 
 
Proti českému velvyslanci v Moskvě se stavějí nejenom komentující na sociálních sítích. Proti je i část „Schwarzenbergovy“ TOP 09. „Nevidím důvod, proč bychom teď měli mít velvyslance v Moskvě. Nesmírně si vážím osob, o kterých se uvažuje, ale zločinnému režimu nemůžeme dávat signál, že je partnerem. Navíc u režimu, který označujeme za teroristický,“ vyjádřil se k věci předseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Marek Ženíšek (TOP 09). 
Podle informací Seznamzpráv.cz je kandidátem na post českého velvyslance v Moskvě diplomat a bývalý náměstek Ministerstva obrany Daniel Koštoval. 
 
České diplomatické zastoupení by v Moskvě kromě Kalouska a Schwarzenberga podpořil i premiér Petr Fiala (ODS). „Chceme mít v Rusku zastoupení, které nejlépe odpovídá českým zájmům, tedy obdobně jako ho mají nastavené naši spojenci, se kterými postup koordinujeme,“ sdělil Seznamzprávám.cz ministerský předseda.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radek Kotas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

***, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseslušná občanka , 11.09.2023 8:13:53
Tak hlavně aby pan Cvrček nedocvrkal a nepodal tu kapitulaci Rusku. Tady si snad každý hlupák myslí že jsme atomová velmoc.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…