Nová mapa napoví, kolik se bude platit za nájem po deregulaci

11.11.2012 10:13

Od Nového roku definitivně přestane platit regulace nájemného. Majitel se tedy na nájemném bude muset domluvit s nájemcem. Pokud dojde na spor, bude ho řešit soud. Ministerstvo pro místní rozvoj ale připravuje mapy nájemného, které jednání usnadní. Informuje web ČT 24.

Nová mapa napoví, kolik se bude platit za nájem po deregulaci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto - byty v panelovém domě

Mapy budou sloužit jako pomůcka, aby lidé věděli, jaké je v jejich okolí nájemné. Ve Zlíně se v případě bytů o velikosti přibližně 80 čtverečních metrů platí 89 až 97 korun za metr, v Hradci 94 až 99. V Českých Budějovicích se taxa pohybuje mezi 90 a 98 korunami a v Plzni mezi 94 a 100 korunami. Nájemné u takového bytu bude mezi sedmi a osmi tisíci.

Konec regulace nepůsobí problémy, hlásí kraje

Byty po rekonstrukci nejspíš mírně zdraží. Ale tam, kde lidé žijí dlouhodobě, se ceny nejspíš nezvýší. Obvyklé nájemné pro Prahu a Brno se objeví na mapě do konce listopadu. V roce 2011 se v centru Prahy platilo až 125 korun za metr čtvereční.

Většina republiky prochází koncem regulace nájemného už od ledna 2012. Většinou to probíhá bez problémů. Na nový rok čeká většina krajských měst a obcí ve Středočeském kraji. „Přes tvrzení řady odborníků o tisících sporů se nic takového nestalo… V tom obrovském počtu nájemních bytů jde o promile,“ řekl ČT 24 předseda Sdružení nájemníků Milan Taraba.

Tržní nájemné už delší dobu klesá. Mnohdy je nižší, než se uvádí v mapách. Podle mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Jany Jabůrkové může být oproti regulovanému nájemnému nižší až o 30 procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…