Nová várka velvyslanců. Jednoho si Zeman zkoušel z ruštiny, druhého si vykřičel ještě Dienstbier

20.12.2016 20:57

Bývalý náměstek ministra zahraničí Petr Drulák bude novým českým velvyslancem ve Francii, potvrdila dnes ČTK mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová. Českou ambasádu na Ukrajině povede kariérní diplomat Radek Matula. Oba velvyslanci již obdrželi souhlas hostitelské země s jejich působením, uvedla Lagronová.

Nová várka velvyslanců. Jednoho si Zeman zkoušel z ruštiny, druhého si vykřičel ještě Dienstbier
Foto: Ministerstvo zahraničních věcí České republiky
Popisek: Petr Drulák

O Drulákově nominaci na post francouzského velvyslance se mluvilo již letos v létě. Podle informací některých médií se však na jednání vlády, kde se měla nominace schválit, strhla mezi ministry hádka. Někteří byli velmi ostře proti vyslání bývalého šéfa Ústavu mezinárodních vztahů do Paříže. Drulák ve Francii nahradí Marii Chatardovou. Není bez zajímavosti, že o Druláka se už na počátku září pořádně pohádali ministr financí Andrej Babiš (ANO) a dnes již bývalý ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). 

Babiš má k Francii blízko, díky své školní i pracovní minulosti hovoří plynně francouzsky, rád se jezdí rekreovat na Azurové pobřeží. Proto má eminentní zájem, aby Česká republika byla ve Francii dobře reprezentována, a vyjádřil pochybnosti, zda to nepříliš empatický akademik Drulák svede. „Podle něj je to totiž těžký introvert, který se mezi bezprostřední a extrovertní Francouze vůbec nehodí,“ citoval deník Právo v září zdroj z jednání vlády. Po jeho slovech však prý na druhé straně sálu vstal ministr Jiří Dienstbier a velmi hlasitě pronesl, že někdo, kdo zpochybňuje holocaust, nemá morální právo hodnotit jiné. Babiš si to pochopitelně nenechal líbit a mezi oběma ministry se rozpoutala hádka, při které na sebe přes celý jednací sál křičeli. Vše se snažil urovnat premiér Sobotka, ale jeho snaha byla marná.

České zastoupení na Ukrajině po Ivanu Pačochovi, který ve funkci skončil letos v září, převezme bývalý velvyslanec v Ázerbájdžánu Matula. Podle informací ČTK si prezident Zeman při volbě velvyslance pro Ukrajinu prověřoval jazykové znalosti dvou kandidátů, kteří se dostali do nejužšího výběru. S oběma potenciálními ambasadory vedl rozhovor v ruštině.

Do doby, než přijímací země nového velvyslance schválí, se jména ambasadorů zpravidla veřejně nesdělují

Nové velvyslance navrhuje vládě ministr zahraničí. Pokud vláda kandidáta schválí, je navržen prezidentovi, který ho vysílá do hostitelské země jako svého zástupce. Poté je životopis designovaného velvyslance zaslán přijímající zemi, která s ním zpravidla během několika týdnů nebo měsíců vysloví souhlas – agrément. Pokud je velvyslanec odmítnut, znamená to buď závažné výhrady vůči navržené osobě, nebo negativní vztahy mezi zeměmi.

Do doby, než přijímací země nového velvyslance schválí, se jména ambasadorů zpravidla veřejně nesdělují. V Česku se v uplynulých letech několikrát stalo, že jméno navrženého velvyslance uniklo ještě před vyřízením procedury. Naposledy prezident Miloš Zeman prohlásil, že doufá, že bývalý šéf hradního protokolu Jindřich Forejt se stane velvyslancem ve Vatikánu. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) tuto praxi kritizoval, považuje to za projev neslušnosti vůči dané zemi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…