Nové letadlo z Kunovic už létá nad Uzbekistánem

17.07.2023 11:00 | Komerční článek

Když premiér Petr Fiala vzkazoval ze své cesty po jihovýchodní Asii, že jako český premiér chce v této části světa podpořit obchodní aktivity českých firem, nikdo zřejmě nečekal, že již za několik měsíců se jeho slova naplní nejen podepsanými kontrakty, ale také dokončenými kontrakty. Obzvláště když jde o tak finančně a technologicky náročné dodávky jako např. v leteckém průmyslu. Přesto se stalo a v těchto dnech přistál na mezinárodním letišti v Taškentu zbrusu nový letoun vyrobený v legendární české letecké továrně v Kunovicích.

Nové letadlo z Kunovic už létá nad Uzbekistánem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

V polovině června totiž podepsala česká skupina Omnipol smlouvu na dodávku moderních letadel L-410 UVP-E20 pro Uzbekistan Airways, největšího národního dopravce v regionu. A první z těchto letounů už do jihovýchodní Asie dokonce dorazil. „Letoun bude sloužit pasažérům na komerčních vnitrostátních linkách a byl zakoupen v rámci programu rozvoje tamní dopravní infrastruktury,“ uvedl Jiří Podpěra, prezident společnosti Omnipol, která vloni získala od původního ruského majitele také tradiční leteckou továrnou Aircraft Industries v Kunovicích, kde se právě legendární letadla L-410 dodnes vyrábějí.

„Druhý letoun stejného typu bude v rámci daného kontraktu skupiny Omnipol dodán uzbeckým aerolinkám na podzim tohoto roku. Profesionální realizace a velmi prestižní zákazník přispějí k šíření dobrého jména produkce společnosti Aircraft Industries v celém regionu Střední Asie,“ dodal Jiří Podpěra.

Exkluzivní video z přistání letounu L-410 v Uzbekistánu a jeho předání tamním aerolinkám můžete vidět zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Karel Výborný

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

13:30 „Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

Hosty pořad první části Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News byli ministr zahraničí Jan Lipavs…