Nové volby? Aspoň by z politiky zmizel Bárta s VV, doufá komentátor

06.09.2012 7:51

Tluchoře a spol. zřejmě už politika nebaví. K tomuto závěru dospívá v komentáři pro MF Dnes Václav Dolejší, který poukazuje na to, že rebelové po pádu vlády zpravidla definitivně mizí ze scény. Ale možná jim jde i o nástup levicové vlády a pročištění českého politického spektra. Pád současného kabinetu by totiž také znamenal definitivní konec pro uskupení VV/ABL.

Nové volby? Aspoň by z politiky zmizel Bárta s VV, doufá komentátor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Bárta

Čeho chtějí docílit rebelující poslanci ODS? Komentátor Václav Dolejší má za to, že jim možná jde o změnu na postu premiéra, jenže tu by zřejmě nepodpořila většina občanských demokratů. Tluchoř a spol. možná také chtějí zamířit do politického důchodu. Pokud totiž padne vláda a budou vypsány nové volby, rebelové v nich zřejmě neuspějí a v politice skončí. Celá akce ale bude mít ještě jeden efekt a to veskrze pozitivní. Dolejší ve dnešní MF Dnes píše, že z politické scény zmizí podezřelé uskupení Víta Bárty VV/ABL.

I Bohuslav Sobotka umí porušovat předvolební sliby

"Výhodou nových voleb by aspoň byl konec éry Bártovy squadry azzury - odchod bleděmodré firmy VV/ABL do dějin a kapitol "rizika demokracie" v politologických učebnicích," píše komentátor.

Po volbách zřejmě nastoupí favorizovaná vláda ČSSD a dnešní stínový premiér by se pravděpodobně musel rozhodnout, zda chce vládnout s komunisty nebo s navrátivšími se lidovci. Podle názoru autora by se však ani Sobotka dříve či později nevyhnul dnes kritizovanému zvýšení DPH. Jak si ale někteří voliči pamatují, současný předseda ČSSD už umí porušení předvolebních slibů bravurně vysvětlit. Již v roce 2003 jako ministr financí ve vládě Vladimíra Šidly prohlašoval,  že předvolební sliby ČSSD bohužel "nebyly zasazeny do reálného ekonomického rámce."

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…