Novinář: Hrozí ještě mnohem větší zatýkání. A ty zabavené miliony...

18.06.2013 8:06

Po zatčení Jany Nagyové, exposlanců i dalších lidí a po rezignaci premiéra Petra Nečase se mluví především o vládní krizi, jejím možném řešení nebo údajných intimních telefonátech Nečase a Nagyové. Co ale těch 150 milionů a množství zlata, které policie zabavila? Odpověď na tuto i další otázky pro ParlamentníListy.cz nabízí investigativní novinář a zástupce šéfredaktora týdeníku Euro Jan Hrbáček.

Novinář: Hrozí ještě mnohem větší zatýkání. A ty zabavené miliony...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Anketa

Co se má dít dál?

hlasovalo: 2837 lidí

Hrbáčka zaráží, že policie i státní zastupitelství neposkytly více informací v otázce původu a účelu zabavených cca 150 milionů a desítek kilogramů zlata v bankovních bezpečnostních schránkách v centru Prahy. „Možná pracují s tezí, že je to klíčové pro celé trestní stíhání, a proto nechtějí poskytovat v téhle záležitosti víc poznatků,“ spekuluje novinář.

„Připadalo mi celkem přitažené za vlasy, že by si ti lobbisté či kmotři ukládali cennosti tohoto charakteru a peníze v Komerční bance v centru Prahy. Napadá mě alternativa, jestli ty peníze a zlato nebylo například v advokátní úschově a potom mělo teoreticky putovat někomu ‚uplácenému‘ v tomto případě,“ nabízí možné vysvětlení investigativec Hrbáček.

Jak to také mohlo být se zabavenými miliony? Čtěte ZDE.

Úplatek pro rebelující poslance ODS?

Pokud by se tato verze potvrdila, nelze dle jeho slov vyloučit, že to třeba mohly být peníze připravené jak pro rebelující exposlance, tak pro někoho, kdo celou věc domlouval. „A po určité době plnění nějaké dohody a odběhnutí času to mohlo být refundováno. Jak ale říkám, tohle je opravdu ryzí úvaha,“ sděluje.

„Z odposlechů telefonátů se dá vydedukovat cokoliv. Když policie do banky šla, musela mít stoprocentně povolení soudu a musela vědět, do jakých schránek šla. Když jsem mluvil o hypotetické advokátní úschově, mohla policie kupříkladu vyslechnout hovor, že ten a ten advokát to zařídí, uschová to na domluvené místo a policie díky tomu na základě povolení šla do banky na jistotu. Tam ukázala, že má soudní povolení a zabavila věci v úschově daného advokáta. Jde ovšem o čistou hypotézu,“ zdůraznil novinář a zástupce šéfredaktora týdeníku Euro.

Vrchní státní zástupce v Olomouci Ivo Ištvan připustil, že stíhání Jany Nagyové, exposlanců ODS a důstojníků Vojenského zpravodajství vzniklo jako vedlejší produkt vyšetřování vazeb pražských lobbistů Ivo Rittiga, Romana Janouška a jejich údajných kontaktů s bývalým náměstkem vrchního pražského žalobce Libora Grygárka. Jak je ale potom možné, že nikoho z těchto třech se stíhání netýká?

Rittig i Janoušek dobře věděli, co se chystá…

„To mě jako daňového poplatníka dost uráží, že toto mělo být meritum věci, které se bombasticky oznamuje a přitom nikdo z nich stíhán není, ti lidé se smějí za hranicemi republiky. Pokud na ně něco měli a rozjížděli případ, měla to být první věc, kde úřady zaútočí. Je to smutné a zároveň úsměvné,“ konstatuje.

Zajímavé je, že jak Ivo Rittig, tak Roman Janoušek byli v době policejního zásahu údajně v zahraničí. „Mám dost signálů o tom, že všichni byli včas a dobře informováni, co se bude dít,“ soudí Jan Hrbáček.

Pokud by kauza uspěla u soudu, musela by se zavřít desetina republiky

Dá se v této kauze odhadovat role Miroslava Kalouska a do jaké míry může být ohrožen? Státní firmy, kde stíhaní exposlanci získali lukrativní posty, spadají právě pod něho. „Pokud jsou informace o statutu svědka relevantní, dá se úspěšně vyloučit, že by byl Miroslav Kalousek podezřelý. Jedině by u výslechu křivě vypovídal,“ myslí si novinář, který se věnuje sledování zákulisního dění.

Je to odpovídající situace? Pokud jsou exposlanci stíháni za přijetí úplatku ve formě postu, nemělo by se totéž týkat i toho, kdo úplatek nabídl a zprostředkoval? „Pokud policie a státní zastupitelství s touto konstrukcí uspěje u soudu a já si myslím, že za stávajícího nastavení právního systému se to podaří velmi těžko, ale pokud uspějí, tak pak bychom mohli stíhat desetinu republiky,“ sděluje novinář.

Pozor, může přijít i stíhání novinářů. Něco se chystá

Týkalo by se to lidí z regionálních zastupitelstev, ale i politiků z minulosti.  „Vždyť všichni dostávali trafiky. V tom případě se budou muset začít stavět nové věznice,“ dodává.

 „Nyní se stíhají tyto věci a to už nejsme daleko od toho, že můžeme začít zavírat novináře za to, že s někým komunikují a od někoho získávají informace, které poté zprostředkují v médiích. To už bychom byli hodně daleko, nicméně mám jisté signály o tom, že se bezpečnostní složky začaly intenzivněji zajímat i o novináře,“ uvedl znepokojivě pro server ParlamentníchListů.cz Jan Hrbáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…