Noviny: Evropské země začínají migrantům přivírat dveře

29.01.2016 12:36

Po prvotním velkorysém přijímání migrantů v létě loňského roku, zejména v Německu a ve Švédsku, tyto země nyní zásadně mění kurs přistěhovalecké politiky. Maročané, Alžířané a Tunisané už nedostanou azyl v Německu. A Švédsko počítá s masovými deportacemi těch migrantů, kteří v zemi nedostanou azyl. Píše o tom páteční Mladá fronta Dnes.

Noviny: Evropské země začínají migrantům přivírat dveře
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Na tom, že uprchlíci z Alžírska, Tuniska a Maroka ztratí v Německu šanci na azyl, protože tamní vláda zařadí tyto severoafrické státy na seznam bezpečných zemí, se včera večer dohodli šéfové německých vládních stran. Dohodu o úpravě azylových pravidel oznámil vicekancléř Sigmar Gabriel (SPD) po jednání s kancléřkou Angelou Merkelovou (CDU) a bavorským premiérem Horstem Seehoferem (CSU).

Rodinní příslušníci migrantů mohou do Německa až po dvou letech

Podle Gabriela začne vláda ihned po schválení nového seznamu bezpečných zemí vracet severoafrické žadatele o azyl zpět do jejich vlasti. Šéfové vládních stran se včera také shodli na tom, že pokud nebudou rodiny uprchlíků žijících v Německu ve vlasti „bezprostředně politicky pronásledovány“, bude možné zajistit přistěhování rodinných příslušníků teprve po dvou letech.

Radikální postup oznámily také švédské úřady. Z celkového počtu 163 tisíc loni přijatých žadatelů o azyl budou až polovinu deportovat.

Jen loni zmizelo ve Švédsku 7 a půl tisíce odmítnutých žadatelů o azyl

Jenže vláda ve Stockholmu nedávno přiznala, že velká část odmítnutých žadatelů se snaží zůstat v zemi i bez dokumentů. Proto hodlá mimo jiné najmout dalších tisíc policistů, aby bránili „návratu vrácených“, a také zpřísnit tresty pro firmy, které by takové lidi zaměstnávaly.

Pokud nebude fungovat dobrovolná deportace, bude Švédsko muset zvládnout nucenou masovou deportaci.

List upozorňuje na to, že za uplynulý rok zmizelo ve Švédsku neznámo kam 7590 odmítnutých žadatelů o azyl a za období 2010 až 2015 jde podle úředních záznamů celkem o 40 345 lidí.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…