Noviny: Pravice tajně vytváří vládu. Hádejte, o jaké křeslo si prý řekla Peake

24.07.2013 8:12

Pravicová koalice podle MF Dnes nehodlá čekat na vyslovení nedůvěry Rusnokově vládě, ale v zákulisí již tajně připravuje vlastní vládní projekt. Nejde pouze o zajištění důvěry většiny poslanců, kterým pravicové strany argumentují dlouhodobě. Nyní prý chtějí rovnou vyhlásit sestavu vlády a programové cíle.

Noviny: Pravice tajně vytváří vládu. Hádejte, o jaké křeslo si prý řekla Peake
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně obrany Karolína Peake navštívila generální štáb. Ještě netušila, že ji odpoledne premiér odvolá

Kabinet Miroslavy Němcové chce prezidentu Zemanovi i veřejnosti demonstrovat svou připravenost a schopnost se dohodnout. Proto již nyní, i když ještě není jasný osud Rusnokovy vlády, probíhají tajná jednání o podobě vlády, sestavě ministrů a programových prioritách.

„Hrajeme o čas, který je nutný k zodpovědnému sestavení rozpočtu na příští rok. Kromě garance většiny ve sněmovně budeme chtít panu prezidentovi ukázat, že je mezi námi shoda na všem podstatném, a že se můžeme bez otálení ujmout odpovědnosti,“ uvedla k tomu Miroslava Němcová, která by se v takové vládě měla stát premiérkou.  

Ve skutečnosti se však prý o personáliích příliš nejedná. Kromě předsedy vlády by v dosavadní sestavě měly být změny pouze na ministerstvech obrany a kultury. Tam byl ještě před demisí celé vlády avizován odchod Aleny Hanákové. Na Ministerstvo obrany se zase hledá náhrada za Vlastimila Picka, který vstoupil do Rusnokova kabinetu. „Rozhodl se podpořit neparlamentní řešení,“ říká k tomu Němcová. Jednání by mohla ještě zkomplikovat strana  LIDEM, jejíž předsedkyně Karolína Peake prý požaduje „důstojnější postavení“.

„Předpokládám, že zejména ze strany ODS dojde ke zhodnocení toho, jak se k nám koaliční partneři chovali posledních šest měsíců,“ uvedla pro MF Dnes Karolína Peake. Kam směřují její ambice, naznačuje i požadavek, aby se koalice vrátila k výroku tehdejšího premiéra Nečase, který v prosinci loňského roku uvedl, že osmidenní působení Karolíny Peake na Ministerstvu obrany bylo bezpečnostním rizikem.

„Říkal to v situaci, kdy jeho milenka zneužívala Vojenské zpravodajství ke sledování jeho manželky,“ poznamenala Peake. Ta si podle MF Dnes přímo řekla o návrat na resort obrany, což však je pro ODS i TOP 09 nepřijatelné.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chudí, staří, nevzdělaní? Útok na odpůrce EU zničen pár větami

10:21 Chudí, staří, nevzdělaní? Útok na odpůrce EU zničen pár větami

Staří, v ekonomických problémech, nevzdělaní. Takoví jsou dle společného projektu agentury STEM a Če…