Noviny se zajímají o vysokou úřednici, která byla obviněna z korupce

31.07.2014 7:35

Vysoká úřednice Ministerstva průmyslu a obchodu Zuzana Matějíčková, která čelí obvinění z korupce, je velice schopná dáma, která své práci (čerpání eurodotací) skutečně rozumí. Její kvality oceňuje Hospodářská komora, ale například i exministr práce a sociálních věcí František Kmoníček.

Noviny se zajímají o vysokou úřednici, která byla obviněna z korupce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Minulé úterý Český rozhlas informoval o tom, že si detektivové z protikorupční policie vyžádali na Ministerstvu průmyslu a obchodu materiály, které by měly být následně použity jako důkazy v kauze zmanipulované eurodotace pro firmu HIC & Co. V té byli obviněni dva vysocí úředníci ministerstva – ředitelka odboru implementace strukturálních fondů Zuzana Matějíčková a referent kontroly výběrových řízení Zbyněk Roubal. Policie je podezírá z přijetí úplatku a z porušení pravomoci úřední osoby. O dva dny později státní zástupce překvapivě jejich obvinění stáhl.

Redakci Lidových novin to přesto nedalo a její redaktor se pokusil zmapovat působení Matějíčkové a Roubala v úřadu. Ministerstvo průmyslu a obchodu, v jehož čele stojí sociálnědemokratický Jan Mládek, odmítlo životopisy svých zaměstnanců poskytnout s odkazem na ochranu osobních údajů.

Z úřednických a byznysových zdrojů se nicméně LN povedlo zjistit, že Matějíčková je v branži známá svými komunikačními schopnostmi a tím, že dokáže při řešení pracovních záležitostí vyjít vstříc. Navíc je prý respektovanou odbornicí v oblasti čerpání evropských fondů.

Vlivní zastánci

Kaňkou na její pověsti je pak loňské půlroční odvolání z funkce. Důvod odvolání se LN nepovedlo zjistit. Do své funkce se údajně Matějíčková vrátila, aby pozvedla tempo čerpání dotací. Jejímu opětovnému návratu do vedoucí pozice podle informací LN pomohl dopis tehdejšího viceprezidenta Hospodářské komory Jana Novotného. Ten za ní stojí i nyní. „Podle nás pracovala dobře. Její podřízení byli iniciativní. Snažili se podnikatelům vždycky pomoci, aby to dobře chodilo. Její oddělení má stabilizovaný kádr zaměstnanců bez fluktuace, což se vždy projeví na kvalitě,“ uvedl LN Novotný.  

Na své straně má Matějíčková i další vlivné zastánce. Počítají se mezi ně bývalý ředitel sekčních fondů EU Miroslav Elfmark či exministr práce a sociálních věcí František Kmoníček. „Byla to odbornice. Přeju jí k Vánocům a když ji potkám, tak ji slušně pozdravím,“ řekl Elfmark.

Současný ministr průmyslu a obchodu Mládek minulý týden avizoval, že obviněné úředníky po dobu vyšetřování přeloží na jiná místa. Jestli na tom něco změnilo zrušení obvinění, se LN nepodařilo vypátrat.

Sama Matějíčková se k obvinění nevyjádřila. Údajně se nachází na dovolené a její mobil je nedostupný. „Vzhledem k tomu, že se její telefon nachází na policii, vám ani odpovědět nemohla,“ zastal se bývalé exředitelky dotací její kolega Zbyněk Roubal. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…