Nový šéf zdravotnictví Holcát chce zvýšit pojišťovnám státní odvody

11.07.2013 15:38

Především finanční situaci ve zdravotnictví chce řešit nový šéf resortu Martin Holcát, kterého dnes do úřadu jako dalšího z úřednických ministrů uvedl premiér Jiří Rusnok. Holcát novinářům řekl, že za stěžejní považuje přípravu úhradové vyhlášky na příští rok, odkup pohledávek zdravotních pojišťoven a navýšení zdravotního pojištění, které platí stát za děti, důchodce a nezaměstnané. Nadstandardy nejsou prioritou.

Nový šéf zdravotnictví Holcát chce zvýšit pojišťovnám státní odvody
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval vládu Jiřího Rusnoka

Holcát připomněl, že současná vláda má omezený mandát, přesto se však bude snažit o maximum možného. Zejména chce klást důraz na kvalitu, dostupnost a kontinuitu lékařské péče. Hodlá také plynule pokračovat v práci na zákonech, které připravil jeho předchůdce Leoš Heger (TOP 09), jemuž poděkoval za spolupráci.

Hegera, podle něhož bylo předávání úřadu mírové, ocenil také ministerský předseda Rusnok, jenž mu poděkoval za práci, kterou odvedl v ekonomicky nelehkých časech. Díky ní se mu prý podařilo resort udržet v křehké rovnováze. Bývalý ministr při tom podle něj prokázal úžasný manévrovací talent.

Holcát převezme agendu po Hegerovi

Holcátovi zanechal Heger, který dnes kritizoval nejednotnost pravicových politiků, rozpracované zákony o univerzitních nemocnicích, zákon zakazující kouření v restauracích či pojišťovenské zákony, které změní pravomoci a odpovědnost zdravotních pojišťoven a umožní i to, aby pacienti, kteří se řídí doporučením lékaře, dostali od své pojišťovny ročně tisícikorunový bonus.

Nový ministr se již dříve nechal slyšet, že žádné personální zemětřesení na úřadu nechystá. Náměstkům a mluvčí nabídl, aby zůstali.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…